gimnazija

predšolska vzgoja

umetniška gimnazija - likovna smer

Koncert Okteta9

POMLADNI KONCERT OKTETA 9 in predstavitev zbirke glasbenih priredb, ki jih je za Oktet v preteklem desetletju spisal Mihael Strniša.
Četrtek, 17. 5., 19.30, Narodni dom Celje. Vstop prost!

Iz predgovora k čisto pravi in prvi notni zbirki Okteta 9 🙂
Oktet 9 je marsikdaj marsikje. Skoraj vedno smo v elementu, dostikrat v cvetju, občasno v oblakih in vsake toliko tudi v riti. A bodimo iskreni, le redko smo v notah.

Na koncertih se jim izogibamo – imidž brezskrbnega veseljaškega sestava, ki ga mukotrpno vzdržujemo že več kot desetletje, enostavno ni kompatibilen z branjem na odru. Če nas kdaj pa kdaj vendarle zalotite, da besno listamo po notah kot zmeden simfonični orkester, je razlog bržkone to, da smo zadnje čase premalo vadili. In ko že omenjamo vaje; tudi tam note niso nujno najpopularnejša literatura. Nekateri se v črtovjih odlično znajdejo že od malega, drugim so krogci in paličice le nerazumljive ilustracije med kiticami besedila.

Edina reč, ki je še težja od branja, je pisanje; to lahko potrdi vsak prvošolec in v glasbi ni nič drugače. Neštetokrat nas kdo vpraša, če znamo to ali ono pesem, in se potem čudi našemu odkimavanju, češ da je vendar cele dneve po radiu. Malokdo razume, da je treba za vsako skladbo, ki bi se je sploh želeli lotiti, najprej napisati ustrezen štiriglasni aranžma. Pri nas doma ta odgovornost največkrat pade na Mihaelova ramena – v dvanajstih letih nam je dal kar 24 kompozicij in odločili smo se, da ta pravljični večkratnik obeležimo s pričujočo tiskano zbirko.

Comments ( 1 )
  1. PETER

    Koncert je bil čudovit,predvsem je pa hvale vredno, da ste iz srednje šole, po nadaljnih šolah, še vedno skupaj. V to je vloženo veliko truda in časa, katerega nam vedno primanjkuje!
    Čestitke!
    Deleja Dr. Peter

Objavi komentar

Tvoj elektronski naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.