2012/2013

MLADI O PRIHODNOSTI SLOVENSKEGA ŠOLSTVA KAR BREZ MINISTRA TURKA

Na Gimnaziji Celje – Center so mladi iz cele regije spregovorili o vplivu normativov na kakovost pouka, četudi brez ministra Turka, ki je tik pred zdajci odpovedal svoj prihod  v Celje

 

Na Gimnaziji Celje – Center so v petek, 1. 3., ob 11. uri pripravili že četrto tradicionalno srečanje mladih s člani slovenske vlade, četudi tokrat brez ministra dr. Žige Turka, ki je svoj prihod odpovedal po sredinem padcu vlade. Po preteklih uspešnih srečanjih z ministri za okolje in prostor, obrambo in zunanje zadeve, so mlade debaterke in debaterji Debatnega kluba GCC, ki sodi med najbolje v državi in svetu, v okviru projekta »EU Discuss, understand, change …«, ki ga vodi ljubljanski zavod Za in proti, spregovorili na temo normativov in njihovih vplivov na kakovost pouka. Debate so se udeležili tudi učenci in dijaki iz regije ter številni gostje s področja politike in šolstva. Razprava mladih je bila videodokumentirana, debaterji pa jo bodo poslali tako ministru Turku, kot tudi njegovim naslednikom.

Na GCC, ki sodi med ene največjih srednjih šol na celjskem, dijake vseh treh programov spodbujajo, da kritično sodelujejo tudi na številnih področjih in tako dopolnjujejo ustaljeni pouk ter nadgrajujejo učne vsebine z dodatnimi dejavnostmi na področjih kulture, znanosti in športa. Aktivno se vključujejo tudi v projekte, ki so vsebinsko povezani z družbenimi problemi in politiko ter so del mreže šol

Unesco ASPnet in člani slovenske mreže ekošol. Debatni klub, ki na šoli deluje že več kot desetletje, je eden izmed glavnih nosilcev kritične misli mladih in s številnimi uspehi ter prireditvami kot je bila tudi ta, vedno znova dokazuje, da je mlada generacija lahko spoštovanja vreden sogovornik in enakovreden partner pri oblikovanju naše skupne prihodnosti.

Debaterji so v petkovi debati z argumenti za in proti osvetlili problematiko poseganja v normative v našem šolskem sistemu. V besedni spopad sta se podali dve ekipi, ki sta skušali zagovarjati oziroma spodbijati nedavne poskuse povečanja normativov vzgojiteljev in učiteljev, debaterji pa so se s temeljitimi raziskavami našega in tujih učnih sistemov na debato pripravljali od novega leta dalje. Nedvomno je bil v debati zanimiv zlasti pogled mladih na dano problematiko, ki jih politika načeloma ne vključuje v javne razprave o nameravanih spremembah, četudi bi naj, zlasti gimnazijci na pragu odraslosti, bili temeljni gradnik naše bodoče intelektualne elite. Člani tokratne debatne ekipe so bili: Špela Terbovc, Kaja Plevnik, Jure Macuh, Nejc Gornik, Sašo Vozlič ter Jaka Koren.

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, odnosi z javnostmi

T: 041 708 945

E: 

S: www.gcc.si

Pojdi na vsebino