2012/2013

 

GIMNAZIJCI S CENTRA V SRBSKEM KRUŠEVCU

Znanost in medkulturni dialog ponovno povezala Gimnazijo Celje – Center in Gimnazijo Kruševac

10 dijakov Gimnazije Celje – Center (GCC) se je med 3. in 7. 10. udeležilo projekta Dani Eureke (dnevi eureke, op. p.), ki ga že 6 let pripravljajo na gimnaziji v srbskem Kruševcu. Vezi med šolama so se vzpostavile lani, ko so na GCC gostovali kolegi iz Srbije, ki so se decembra 2011 udeležili odmevnega projekta Dnevi znanosti, ki ga vsako leto v okviru Unesco dejavnosti pripravijo na šoli.

Na petdnevnem obisku v Srbiji so dijaki spoznavali naravne in kulturne znamenitosti Kruševca in njegove okolice, sprejel pa jih je tudi župan mesta. Prav tako so si dodobra ogledali tamkajšnjo gimnazijo, sodelovali pri pouku, obiskali tovarno Henkel, Mlekarno Lazar, naravni park Hudičev vrh in bioplinarno ter aktivno sodelovali v programih projekta Dnevi Eureke, kjer so skupaj s kolegi iz Srbije eksperimentirali, se poglabljali v ekologijo in energije prihodnosti ter debatirali o aktualnih problemih okolja in sveta.

Obisk je pomenil tudi dodatno utrditev vezi med obema šolama. Gimnazija Kruševac bo obisk vrnila aprila 2013, ko bodo sodelovali pri tradicionalnem projektu Zlato jabolko, ki ga GCC izvaja v sodelovanju s Kozjanskim parkom, prav tako pa snujejo tudi prvi skupen evropski projekt na temo ekologije in umetnosti, ki se bo začel izvajati v drugi polovici leta 2013.

Tudi sicer je jesen na GCC pestra. Po uspešni septembrski obeležitvi 100-letnice poslopja šole, se dijaki na šoli aktivno pripravljajo na festival 3KONS, ki ga 12. 10. organizirajo vse tri šole, ki domujejo v Kosovelovi ulici v Celju in na 7. dobrodelni koncert na katerem bodo 26. 10. dijaki in profesorji zbirali sredstva za družino Gilčvert iz Dramelj.s

PRILOGA: fotografija dijakov z GCC s srbskimi gostitelji (arhiv GCC)

++

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, prof., odnosi z javnostmi

T: 041 708 945

E: 

S: www.gcc.si

 

Pojdi na vsebino