2012/2013

USPEŠNA TURNEJA OB DNEVU DRŽAVNOSTI

FaVoZa, fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center je s koncerti za slovenska društva v Tuzli, Zenici in Sarajevu počastila osrednji državni praznik Republike Slovenije

 

Skrb za tradicijo in kulturne korenine našega naroda je eno od glavnih vodil vokalnih sestavov na Gimnaziji Celje – Center, saj njihovi programi pa obsegajo številna dela slovenskih skladateljev in priredb ljudske glasbe, redno pa sodelujejo tudi z društvi rojakov v zamejstvu in tujini. Po uspešni turneji Okteta 9, ki je v februarju, ob kulturnem prazniku, nastopil v Sarajevu in Zenici, se je ob Dnevu državnosti na povabilo slovenskih društev v Bosni in Hercegovini na prvo letošnjo mednarodno turnejo podala tudi FaVoZa, najmlajši izmed treh zborovskih sestavov na GCC, v katerem pod vodstvom prof. Gregorja Deleje prepeva 22 dijakov od 1. do 4. letnika. Dan državnosti so počastili z izbranim programom iz zakladnice slovenske umetne in ljudske pesmi ter navdušili številno občinstvo v Tuzli (23. 6.), Zenici (24. 6.) in Sarajevu (25. 6.). Turnejo je omogočil Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, podprla pa sta jo tudi slovensko veleposlaništvo v Sarajevu in Mestna občina Celje. V sklopu turneje so fantje, kot je to že v navadi, pisali tudi popotniški blog https://favoza.gcc.si, njihove koncerte pa so z navdušenjem spremljali tudi bosanski mediji.

FaVoZa je po svoji sestavi edinstvena vokalna zasedba v Sloveniji in širšem prostoru, saj so zborovski sestavi v katerih prepevajo fantje v najstniških letih zaradi specifike razvoja moškega glasu, prava redkost. Sicer na GCC že več kot štiri desetletja deluje dekliški pevski zbor, ki sodi med najboljše v državi in Evropi, leta 2006 pa se dekletom pridruži še prvi fantovski sestav Oktet 9, FaVoZa pa tri leta kasneje. Zasedba se je v preteklih letih hitro uveljavila tudi v lokalnem in širšem prostoru, s koncerti in uspehi na različnih tekmovanjih – 1. mesto na festivalu ruske glasbe Krilate gugalnice (Bled, 2011), 1. mesto na mednarodnem zborovskem tekmovanju na Malti (La Valletta, 2011) in dve nagradi na regijskem tekmovanju Sozvočenja (Brežice, 2012). Letošnje leto so fantje uspešno sodelovali pri številnih projektih in koncertih v knežjem mestu in drugod po Sloveniji. V prihodnjem šolskem letu načrtujejo še turnejo na Hrvaško, v začetku leta 2014 pa udeležbo na enem izmed evropskih zborovskih tekmovanj. 

PRILOGA: Fotografije s turneje (arhiv GCC: foto 1, foto 2foto 3, foto 4)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, odnosi z javnostmi

Gimnazija Celje – Center

T: 041 708 945

E: 

S: www.gcc.sihttps://favoza.gcc.si/

Pojdi na vsebino