2015/2016

MEPI VIKEND NA GCC POVEZAL CELJSKE ŠOLE

Skupne priprave celjskih udeležencev programa MEPI – mednarodno priznanje za mlade minilo v znamenju druženja in drugačnega učenja

Program MEPI (Mednarodno priznanje za mlade – Duke of Edinburgh International Award) je na Celjsko in Štajersko prišel v lanskem šolskem letu, ko so ga začele v svoje delovne načrte sistematično uvajati Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje (SŠSMM), Srednja zdravstvena šola (SZŠ) in Gimnazija Celje – Center (GCC), v letošnjem letu pa se jim je aktivno pridružila še III. osnovna šola Celje. Pri programu sta sodelovala tudi mentorja iz Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Gorenje. Gre za univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da v svojem prostem času, v okviru neformalnega učenja, z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale.

Minuli konec tedna (15. – 16. 1.) so vse sodelujoče šole iz Celja na Gimnaziji Celje – Center pripravile skupne priprave celjskih Mepijevk in Mepijevcev. Skupno 63 osnovno- in srednješolcev (45 z GCC, 4 s SŠSMM, 8 z SZŠ in 6 brončkov s III. OŠ) se je skupaj z mentorji pripravljalo na izzive bronaste in srebrne stopnje programa, ki se vsakič znova zaključi z odpravo, kjer morajo mladi izkazati poznavanje in obvladovanje orientacije z uporabo kompasa, načrtovanja poti in hoje po opisani poti, prve pomoči, skupinskega dela in dinamike ter seveda tudi priprav toplega obroka in pravilnega ravnanja z opremo za kuhanje. Tako je bil zasnovan tudi pripravljalni vikend, zlasti pa je bila zanimiva noč, ki so jo mladi skupaj z mentorji preživeli kar na šoli in večerne ure izkoristili za igre, kjer so se urili v skupinski dinamiki in timskem delu.

Program MEPI, ki mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi,  tako tudi v Celju postaja izjemna dopolnitev rednega šolskega dela in dejavnost, ki učencem in dijakom zelo konkretno ponudi znanja in kompetence, ki so še kako pomembne za soočanje z vedno novimi izzivi profesionalnega in osebnega življenja. Tudi v okviru slovenskega MEPIja so celjske šole, zlasti pa GCC, kjer je program navdušil veliko število dijakov, v zelo kratkem času naredile izjemen napredek in za uspešno uvajanje programa, si je Gimnazija Celje – Center v lanskem letu prislužila tudi posebno priznanje Urada MEPI za Slovenijo.

PRILOGA: Fotografija udeležencev Mepi vikenda v Celju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Marjeta Brežnik, koordinatorka programa MEPI na GCC, 040 438 720,

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

Pojdi na vsebino