2015/2016

DAN ZEMLJE IN KNJIGE NA GCC

Tradicionalno dogajanje ob svetovnem dnevu Zemlje so letošnje leto na GCC dopolnili z zanimivo akcijo na temo žvečilnih gumijev, s prvo nočjo branja pa obeležili svetovni dan knjige in zaključili Unesco akcijo Menjaj branje in sanje

Gimnazija Celje – Center je že vrsto let ena najaktivnejših slovenskih članic mreže UNESCO ASP z mednarodnim statusom in mreže Ekošol. Skozi celo šolsko leto tako dijaki pripravljajo obeležja svetovnih dni, organizirajo predavanja, debate in ekskurzije, ki se vežejo na aktualne teme Združenih narodov, v letošnjem šolskem letu pa je začela na šoli pod okriljem debatnega kluba delovati tudi skupina MUN (Model United Nations), kjer dijaki simulirajo zasedanja OZN in se udeležujejo mednarodnih debat. Ob svetovnem dnevu Zemlje in svetovnem dnevu knjige so na GCC tako pripravili dva zanimiva dogodka, s katerimi dijake ozaveščajo o pomenu okoljske in bralne kulture.

Dan žvečilnega gumija je bila akcija, ki so jo v petek, 22. 4., med glavnimi odmori izvedli člani šolske ekoekipe v sodelovanju s podjetjema Wrigley’s in Gumbin ter mlada raziskovalna Adrian Ledl in Leon Gulub iz 1. b, ki sta v raziskovalni nalogi projekta Mladi za Celje raziskovala to zanimivo sladico. Njuna mentorica je bila prof. Smiljana Adamič Vasič. Dijaki so spoznali podrobnejšo sestavo žvečilnega gumija, zlasti pa problematiko ločevanja tovrstnega odpada, ki zaradi specifične sestave (umetni kavčuk), sodi med najzahtevnejše odpadke na tem planetu in se v največ primerih znajde v napačnih koših za odpadke ali celo odvržen v naravi, kjer se razgrajuje do 500 let. Slovenska start up ekipa Gumbin je tako na GCC predstavljala istoimensko inovacijo – koš za žvečilne gumije. ki olajša ločevanje in reciklažo gumijeve mase.

Petkov večer pa je bil na GCC namenjen svetovnemu dnevu knjige (23. 4.). Na prvi noči branja, ki so jo pripravili dijaki GCC so v šolski knjižnici ob zanimivem literarnem programu zaključili tudi z zanimivo akcijo Menjaj branje in sanje, ki je sicer nacionalni Unesco projekt ljubljanske Gimnazije Ledina, ki poteka kot organizirana izmenjava knjig, opremljenih s posvetili, mislimi ali citati. Sodelujoči v projektu so prinesli vsak po eno knjigo, ki so jo prebrali in so jo bili pripravljeni podariti literarnemu prijatelju. V knjigo so zapisali misel ali citat, ki so ga posvetijo bodočemu bralcu knjige. Projekt želi vzbuditi večje zanimanje za branje in knjigo med mladimi, ob tem pa poudarja tudi izboljšanje medsebojnega sporazumevanja, razvijanja družbene kritičnosti in odgovornosti do sočloveka.

PRILOGA: Fotografije z Dneva žvečilnega gumija in Noči branja, Adrian Ledl in Leon Golub z mentorico prof. Smiljano Adamič Vasič (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje – Center, 041 708 945, www.gcc.si

Pojdi na vsebino