2015/2016

103. OBLETNICA GIMNAZIJE CELJE – CENTER

Začetek praznovanj z razstavo Moja mlada leta – Celje 1945

Zanimiva ulična razstava, ki odstira pogled na knežje mesto po koncu II. svetovne vojne skozi prizmo mladosti bo svoja vrata odprla 15. 9. ob 12. uri, tri dni pred velikim druženjem generacij Gimnazije Celje – Center Naših 100+3!

CELJE, 14. september – Društvo GCC, ki bo 18. 9. ob 103. obletnici Gimnazije Celje – Center že četrtič povezalo nekdanje dijake, maturante in prijatelje te celjske srednje šole z velikim druženjem generacij, bo le tri dni pred osrednjim dogodkom na celjskem Glavnem trgu odprlo razstavo Moja mlada leta – Celje 1945, ki nastaja v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Celje (ZAC) in Muzejem novejše zgodovine Celje (MNZC). Odprtje razstave bo v torek, 15. 9., ob 12. uri na Glavnem trgu.

Razstava, ki sta jo pripravila Darja Jan (MNZC) in Bojan Himmelreich (ZAC), oblikovala pa jo je Ana Pečnik (GCC) želi prikazati otroke in mladino Celja v drugi polovici leta 1945, po izgonu okupatorja. Pri tem se ne spušča v podroben študij njihovega življenja, temveč prinaša le utrinke iz njihovega vsakdana. To je bil čas normalizacije življenja po vojnih vihrah, a še vedno čas pomanjkanja. Šole so se znova odpirale, vrstile so se  javne prireditve, na katerih so bili mladi velikokrat v ospredju. Vračali so se ukradeni otroci, zaradi povojnih pobojev pa so nastajale nove sirote. Razstava temelji na fotografijah, dokumentih, odlomkih iz časopisnih poročil in šolskih glasil.

Razstava je del tradicionalnega projekta Naših 100+…, ki ga na Gimnaziji Celje – Center že štiri leta pripravljajo z namenom povezovanja različnih generacij dijakov. Letošnjih Naših 100+3 ali GCC gre v mesto svobode v celoti posvečajo sedemdesetletnici konca II. svetovne vojne. 18. septembra zvečer bo Glavni trg tako utripal v znamenju glasbe tistega časa, plesa swinga, umetniškega ustvarjanja, uličnega gledališča, izbrane kulinarike in druženja, po katerem je to srečanje postalo nepogrešljiva vsakoletnica mesta ob Savinji. Letošnje leto je Naših 100+3 tudi del projekta Dobimo se v mestu, kjer se bodo ta vikend povezali Celjski mladinski center, Zavod Celeia, Zavod za gozdove, OŠ Lava in GCC.

Na Gimnaziji Celje – Center nekdanje in sedanje dijake povezujejo v Društvo GCC, eno izmed dveh tovrstnih v našem prostoru. Skozi leto se družijo, pomagajo socialno šibkejšim, kulturno oživljajo mesto in širijo glas o šoli v tujini. Danes društvo šteje že več kot 800 članov – nekdanjih maturantov vseh generacij te šole.

FOTO:

Več informacij: Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje – Center. E: , M: 041 708 945.

Pojdi na vsebino