2015/2016

DEBATERJI Z GCC V ROMUNIJI

Debatna ekipa Gimnazije Celje – Center (GCC) je Slovenijo uspešno zastopala na modelni mladinski konferenci združenih narodov v Bukarešti

Debatni klub GCC slovi kot eden najaktivnejših in najboljših tovrstnih klubov v naši državi, kar mladi debaterji dokazujejo s številnimi uspehi na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Novost letošnjega šolskega leta pa je še posebna sekcija kluba, ki deluje po mednarodnem standardu Združenih narodov imenovanem MUN (Model United Nations). Gre za simulacije zasedanj generalne skupščine in komitejev ZN, na kateri po posebnih pravilih sodelujejo mladi iz celega sveta. Na GCC trenutno deluje edina MUN sekcija v regiji, ki pa se že v prvem letu delovanja lahko pohvali z udeležbo na dveh mednarodnih konferencah – februarsko na Ptuju in nedavno v romunski prestolnici Bukarešti, kjer so debaterji gostovali med 21. in 27. 4. 2016.

BIMUN Bucharest je bil velik mednarodni dogodek na katerem je sodelovalo 17 šol – 4 romunske in 13 šol iz Evrope (Švedska, Egipt, Maroko, Italija, Slovenija, Nizozemska, Španija, Nemčija) ter Turčija. V petih konferenčnih dneh je v 8 komitejih in na generalni skupščini sodelovalo 380 dijakov in organizatorjev. Teme o katerih so se pogovarjali mladi po so bili aktualni problemi našega sveta – od terorizma, migrantske krize, nuklearnega orožja, izobraževanja, revščine, palestinsko-izraelskega konflikta, klimatskih sprememb, kulturne identitete in bližnjevzhodnih kriznih žarišč. Celjski debaterji so na MUN konferenci stopili v vlogo delegacije Iraka in zastopali interese te države, ki se je šele pred kratkim izvila iz dolgoletne osame in ponovno aktivno stopila na prizorišče Združenih narodov.

PRILOGA: Fotoutrinki (1, 2, 3, 4) s konference v Bukarešti (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Miha Gartner, mentor Debatnega kluba GCC, , 041 884 771

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

Pojdi na vsebino