2015/2016

OKTET 9 DESET         

Slavnostni koncert ob 10. obletnici celjske vokalne zasedbe Oktet 9

V četrtek, 26. 5., se bo ob 19. uri v celjskem Narodnem domu začel koncert najbrž ene najbolj poznanih a cappella zasedb naše dežele – Okteta 9, v katerem pod umetniškim vodstvom Gregorja Deleje prepeva 8 nekdanjih dijakov Gimnazije Celje – Center. Zasedba, ki deluje pod okriljem alumni Društva GCC, se je v preteklem desetletju proslavila z izjemno pestrim repertoarjem zavidljivim številom koncertov po celi Sloveniji in tujini, odličji s tekmovanj na Malti in v Žalcu ter polfinalnim nastopom na resničnostnem šovu Slovenija ima talent. Fantje so v tem času obiskali kar 13 držav v okviru skupno 18 turnej s katerimi so navduševali občinstvo na treh kontinentih, v lanskem letu pa so izdali tudi zgoščenko Svoboda?!, ki so jo posvetili tako svojemu jubileju kot tudi 70. obletnici konca II. svetovne vojne. Četrtkov koncert bo namenjen pregledu ključnih trenutkov tega zanimivega glasbenega prijateljstva, in sicer v sliki, besedi in seveda glasbi – z 10 skladbami, ki so zaznamovale posamezno leto delovanja zasedbe ter nekaj novostmi, ki so jih fantje pripravili za jubilejni koncert, na katerega je sicer vstop prost.

Takole so zapisali v vabilu na 10. obletnico … »Davnega leta 2006 je nekaj dijakov Gimnazije Celje – Center globoko v sebi začutilo žgočo nevoščljivost … Iz leta v leto so morali opazovati uspehe dekliškega pevskega zbora, ki je polnil stene šolskih hodnikov z odlikovanji, sami pa so pevske talente lahko izkazovali le ob koncu tedna v mestnem parku. Prekipelo jim je, poiskali so naivnega mladega profesorja glasbe in od njega zahtevali ustanovitev moške vokalne zasedbe. Revež sploh ni vedel, v kaj se spušča, ko je po uvodni avdiciji ustanovil Oktet 9.

Deset let kasneje je to ime na celjskih koncih dobro poznano. Če ga omeniš naključnemu mimoidočemu, bo morda začel z nasmeškom na ustih brundati Stari moj, kje si pa njo pobral, ali pa bo zavzdihnil in neodobravajoče odkimal. Člani zasedbe obe reakciji sprejmemo kot kompliment. V desetletju skupnega ustvarjanja smo namreč izkusili številne kontinente, države, kraje, ljudi, pesmi in ogromno čudovitih skupnih trenutkov. Kljub drastično različnim pogledom na svet smo se povezali v nenavadno gmoto, ki jo je včasih naporno gnesti, se pa vedno drži skupaj.«

V Oktetu 9 prepevajo: Miha Žgank, David, Zupanc, Mihael Strniša, Jan Šilec (tenorji) in Leon Ašenberger, Mato Žgajner, Miha Hliš, Marko Petriček ter Gregor Deleja (basi).

Tik pred koncertom bo Oktet 9 obiskal še poljski Krakov, poleti bodo nastopili na vokalnem festivalu v srbskem Somborju, oktobra pa se odpravljajo na 12-dnevno turnejo po Kitajski.

PRILOGA: Fotografija Okteta 9 (arhiv Društva GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, umetniški vodja, 041 708 945, , www.oktet9.com

 

Pojdi na vsebino