2016/2017

13. ŠTUDIJSKA RAZSTAVA UMETNIKOV Z GCC
T
radicionalna letna razstava umetniških del dijakov umetniške gimnazije – likovne smeri tudi letošnje leto v Osrednji knjižnici Celje

V četrtek, 11. 5., bo ob 18. uri obiskovalcem v Osrednji knjižnici Celje odprla vrata že 13. študijska razstava likovnih izdelkov dijakov programa umetniška gimnazija – likovna smer na Gimnaziji Celje – Center. Na ogled bo več kot 200 likovnih izdelki, ki so jih naredili dijaki od prvega do četrtega letnika v iztekajočem se šolskem letu, častna pokroviteljica razstave pa bo tudi letos Mestna občina Celje. Razstava bo na ogled do 23. 6. 2017, na odprtju pa bodo predstavili tudi vsakoletni katalog h kateremu je strokovni uvodnik tokrat pripravil celjski umetnostni zgodovinar Matija Plevnik.

»Umetniki«, kot imenujejo dijake tega programa na GCC, ki sicer s tremi izobraževalnimi programi in skoraj 900 dijaki sodi med eno največjih srednjih šol na Celjskem, ustvarjajo v sodobno opremljenih specializiranih učilnicah, kjer so jim na voljo različna avdiovizualna in multimedijska sredstva, profesionalna grafična preša in peč za žganje gline. Poleg splošnoizobraževalnih predmetov imajo dijaki umetniške gimnazije, ki zaključujejo svoje štiriletno šolanje s splošno maturo, v predmetniku še vrsto strokovnih predmetov, kot npr. risanje in slikanje, likovno teorijo, predstavitvene tehnike, plastično oblikovanje, osnove varovanja dediščine in bivalno kulturo, veliko dela pa poteka tudi na terenu, taborih in ekskurzijah, v sodelovanju s priznanimi domačimi in tujimi umetniki, neprecenljive pa so tudi povezave in skupni projekti s Centrom sodobne umetnosti Celje ter ostalimi partnerji iz Celja in Slovenije. Številni dosežki in priznanja na različnih natečajih v Sloveniji in tujini, projekti in dejavnosti, uvrščajo mlade umetnike z GCC med najaktivnejše soustvarjalce lokalnega in širšega umetnostnega okolja.

Obsežnejši izbor likovnih izdelkov bo na dan odprtja razstave, ki bo v primeru lepega vremena v lapidariju, na ogled tudi na prostoru okrog knjižnice in ob delu nabrežja reke Savinje. Študijska razstava GCC že tradicionalno napoveduje bližnji konec šolskega leta in je nepogrešljiv del pomladnega kulturnega dogajanja v knežjem mestu.

PRILOGA: Fotoutrinki umetnikov z GCC pri delu (arhiv GCC)

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”630″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”280″ thumbnail_height=”195″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”2″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]–

Dodatne informacije o projektu:
Darja Poglajen, prof., vodja programa UG, 03 428 57 00,
Gregor Deleja, prof., ravnatelj Gimnazije Celje – Center, 041 708 945,

Spletna stran: www.gcc.si

Pojdi na vsebino