gimnazija

predšolska vzgoja

umetniška gimnazija - likovna smer

2016/2017

GCC v Sibiriji

Slovenijo sta na okoljskem Unesco forumu Ruske federacije zastopala drugošolec Gal Antončič in profesor Bojan Kostanjšek

Med 29. 5. in 2. 6. je v sibirskem mestu Khanty-Mansiysk, sicer znanem po naftni industriji slovitem maratonu, potekal mednarodni okoljski forum Unesca Ruske federacije, kjer je sodelovalo 140 delegatov iz 10 držav. Tema foruma je bila One planet – one future (en planet – ena prihodnost, op. p.), mladi in njihovi mentorji ter visoki predstavniki Unesca so se z zahtevno temo soočili na številnih delavnicah in predstavitvah, kjer so razpravljali o trajnostnem razvoju, biodiverziteti in naravni ter kulturni dediščini. Slovenijo, ki je poleg Finske in Bolgarije edina evropska država s stalnimi delegatskimi mesti na tej konferenci, sta zastopala dijak Gal Antončič in profesor Bojan Kostanjšek z Gimnazije Celje – Center, sicer ene najaktivnejših šol mreže Unesco-Asp z mednarodnim statusom.  Zbranim na forumu sta predstavila zelo uspešen šolski medpredmetni projekt Zlato jabolko, ki ga na GCC izvajajo v 2. letniku vseh programov in sicer v Kozjanskem regijskem parku. Ob koncu srečanja v Sibiriji so delegati na slavnostni večerji, ko so jo gostili visoki predstavniki Unesca ter Ruske federacije, podpisali tudi deklaracijo o zavezanosti k trajnostnem razvoju.

Za oba slovenska delegata je bila konferenca zelo zanimivo doživetje, ki se je vezalo tako na pregovorno rusko gostoljubje in druženje s kolegi iz Ruske federacije, Moldavije, Kazahstana, Azerbajdžana, Kirgizistana, Belorusije, Armenije, Bolgarije in Finske, kot tudi na doživetje izjemno zanimive sibirske tajge z bogatim kulturnim izročilom nekdanjih staroselcev ob reki Ugri. Konferenca je bila tudi izvrstna priložnost za navezovanje stikov in bodočih projektnih povezav, ki jih želijo na GCC izkoristiti predvsem za delo in projekte v okviru programov Unesco-ASP, MUN (Model združenih narodov) in Ekošola, ki so pomemben del formalnega in neformalnega izobraževanja na tej celjski srednji šoli.

PRILOGA: Fotografije s konference v Khanty-Mansiysku (arhiv GCC)


Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Prispevka ni mogoče komentirati.