2016/2017

TIŠINA! MLADI GOVORIJO …

Mladi literati z Gimnazije Celje – Center bodo 15. 6. z glasbeno-literarnim večerom v šolskem parku javnosti predstavili novo literarno revijo Podstrešje

Za sklep letošnjega šolskega leta bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) bogat kulturni utrip zaokrožili z izdajo nove literarne revije Podstrešje. V njej so zbrali najboljše literarne stvaritve dijakov, ki del svojega ustvarjalnega časa namenjajo raziskovanju slovenske besede skozi pesmi, kratke zgodbe in eseje. V četrtek, 15. 6., se bo tako ob 20. uri v šolskem parku začel glasbeno-literarni večer z naslovom Mlade oči, mladi literati pa so v vabilo zapisali tudi pomenljivo opozorilo »TIŠINA! Mladi govorijo …«. Tudi glasbeniki z GCC, ki bodo spremljali celoten dogodek, bodo za izhodišče večera izbrali besedilo te slovenske popevke, ki ga je napisal Dušan Velkaverh. Revijo, ki je naslednica nekdanjega Utripa, glasila v katerem so dolga leta dijaki objavljali le poezijo, izpolnjujejo pesmi, kratke zgodbe, eseji in ilustracije, ki jih je uredniški svet izbral na podlagi pomladnega razpisa in pa dijaškega natečaja za naj kratko zgodbo, ki ga na GCC pripravijo vsako leto jeseni.

Na vprašanje, od kod naslov nove revije, je odgovorni urednik, celjski pesnik in mentor pesniškega krožka na GCC Kristian Koželj, odgovoril takole: »Zaradi tiste skrivnostnosti, ki jo vsak izmed nas začuti, ko se uzre proti nebu. Zaradi simbolike prostora, kjer pod tono prahu živijo spomini. Zaradi glasne tišine, ki izpolnjuje prostor med traverzami v mladih glavah in čaka, da jo slišimo.« Skupaj s souredniki, profesorico slovenščine Jasmino Temnik Kerš, dijakoma Barbaro Tadino in Aljažem Primožičem ter dijaki likovne gimnazije, ki so prispevali ilustracije, ki jih je v kočno podobo uredila prof. Ana Pečnik, se v reviji predstavljajo pesnice in pesniki Staša Klovar Rupnik, Klavdija Košec, Tilen Letner, Tamara Levar, Aljaž Primožič, Barbara Tadina, Alina Špan, Lana Vincelj, Anže Zaveršnik ter prozaisti in esejisti Ana Logar, Anja Črepinšek, Aljaž Primožič in Blaž Pažon. Uvodnika sta prispevala odgovorni urednik Koželj in ravnatelj GCC Gregor Deleja, na predstavitvi pa bo literarno-kritiško noto mladim avtorjem podal celjski pesnik Zoran Pevec.

PRILOGA: GCC Podstrešje (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Kristian Koželj, odgovorni urednik, 070 535 073,

Gregor Deleja, ravnatelj, 041 708 945,

Pojdi na vsebino