2016/2017

MEPI GCC OSVOJIL LAKE DISTRICT

Uspešna zlata pustolovska odprava skupine zlatnikov programa MEPI v Veliko Britanijo 

Mednarodno priznanje za mlade, ki letošnje leto v Sloveniji praznuje 20-letnico delovanja, so na Gimnaziji Celje – Center (GCC) začeli izvajati pred dvema letoma in se hitro uveljavili kot ena najaktivnejših šol naše države s 60 udeleženci na bronasti, srebrni in zlati stopnji tega zanimivega programa, ki je leta 1956 nastal v Veliki Britaniji kot The Duke of Edinburgh Award, danes pa je vanj po vsem svetu več kot milijon mladih. Osnovo zanj je postavil nemški pedagog Kurt Hahn, program pa gradi na opolnomočenju mladih za osebni in profesionalni karierni razvoj v duhu mota programa »V tebi je več kot si misliš«.

Prva generacija Mepijevcev z GCC zaključne stopnje je med 26. 7. in 5. 8. 2017 obiskala Veliko Britanijo, kjer so dijaki uspešno opravili najtežji preizkus programa – zlato kvalifikacijsko odpravo. Skupina dijakov, ki si je nadela ime Sedem malih slončkov je enega zadnjih izzivov programa premagovala na enem najlepših delov otoka – v nacionalnem parku Lake District. Med 4-dnevno pustolovščino, ki je potekala na krožni 80 kilometrov dolgi trasi z dnevnimi višinskimi razlikami do 800m in z začetkom v mestecu Keswich, so raziskovali vpliv turizma na okolje, kar je bil tudi glavni namen odprave, ugotovitve pa primerjala z dognanji poskusne odprave, ki so jo v mesecu juniju izvedli v Kamniško-Savinjskih alpah. Skupino je na poti spremljala tudi mentorska ekipa – prof. Marjeta Brežnik, koordinatorica MEPIja na GCC, mentor prof. Otmar Uranjek in glavni ocenjevalec prof. Aleksander Verhovšek. 

Odprava na zlati stopnji zahteva visoko stopnjo samoiniciativnosti, volje in iznajdljivosti že v času večmesečnih priprav, ko so udeleženci načrtovali pot, zbirali sredstva zanjo in poskrbeli za vso logistiko potovanja ter dogovorov z lokalnimi britanskimi partnerji in slovenskim nacionalnim uradom. Štirje dnevi odprave so potrdili visoko stopnjo poznavanja preživetja v naravi brez tehnoloških pripomočkov in izjemno usklajeno timsko delo, samozavest in obvladovanje najrazličnejših veščin, kar je tudi glavni cilj programa MEPI.

S končano zlato odpravo so Mepijevci korak bližje formalnemu zaključku MEPI programa. Poleg obveznih aktivnosti s področja prostovoljstva, športa in veščin, se morajo zlata MEPI GCC ekipa, spopasti še z dodatnim izzivom imenovanim Projekt neznani prijatelj, s čimer bodo zaokrožili vsa znanja usvojena v okviru programa, ob koncu pa prejeli priznanje za njihovo vztrajnost in pridobljene vrednote ter znanja, ki močno presegajo okvire formalnega izobraževanja v naši državi.  Pestro bo tudi konec avgusta, in za 28 dijakov srebrne stopnje, ki se bodo na 3-dnevno pustolovsko odpravo podali na Pohorje.

PRILOGA: Fotografije z zlate odprave v Lake District (arhiv GCC)

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”639″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”280″ thumbnail_height=”195″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”2″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Dodatne informacije:

Marjeta Brežnik, koordinatorica MEPIja na GCC, , 040 438 720

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

 

 

Pojdi na vsebino