2017/2018


GCC OSREČUJE
Letošnjo dobrodelno predpraznično večerjo so mladi podjetniki z Gimnazije Celje – Center pripravili za materinske domove iz Celja, Žalca in Mozirja

V četrtek, 21. 12., so dijaki, ki na Gimnaziji Celje – Center obiskujejo podjetniški krožek GCC Start Up, na božično večerjo, ki so jo organizirali že drugič zapored, povabili 20 mamic in 18 otrok, ki trenutno bivajo v materinskih domovih v Celju, Žalcu in Mozirju. Uvodnemu kulturnemu programom, ki so ga oblikovali dijaki GCC in Šolskega centra Celje, ki prav tako sodelujejo pri krožku, je sledila svečana večerja, otroke pa je obiskal tudi Božiček. Dijakom so pri izvedbi projekta pomagala različna celjska podjetja, SLG Celje in Božičkova tovarna daril.

Dobrodelnega projekta so se mladi lotili pri podjetniškem krožku, ki že četrto leto deluje na GCC, in ga v celoti izpeljali sami. Pripravili so idejno zasnovo in konkreten načrt, zbrali potrebna sredstva in ustvarili partnersko mrežo za izvedbo projekta. Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem in v Dijaškem domu Celje, kjer so pripravili svečani obrok, so dijake naučili tudi osnov strežbe in jim posodili ves potreben inventar.

Četrtošolec Nik Skerbiš, ki je pobudnik projekta, je v sporočilu za javnost zapisal: »Zavedamo se, kako pomembno je, da pri svojem delu in dejanjih vedno mislimo tudi na druge, zlasti tiste, ki so odrinjeni na rob. Podjetnost in podjetništvo razumemo kot veščino, dar in možnost, da okolju, ki nam omogoča, da lahko razvijamo svoje potenciale, vračamo s pobudami in projekti kot je naš GCC osrečuje. Ta večer smo želeli z našim delom na obraze otrok in mamic pričarati nasmeh in v njih okrepiti misel na svetlo prihodnost, ki jo moramo znati graditi skupaj, z odprtimi očmi, ki se ob krivici, nasilju, revščini in bolečini ne obračajo stran, ampak z majhnimi in večjimi dejanji iščejo pot v boljši jutri.«

Na dijake pa je ponosen tudi ravnatelj GCC Gregor Deleja, ki je poudaril, da »tovrstne dijaške pobude niso le konkreten opomnik starejšim in družbi nasploh, ampak tudi izjemen zgled mladi generaciji, ki je prepogosto preslišana četudi mnogokrat premore bistveno večjo empatijo in čut za socialne probleme kot jim to priznavamo in bi se od nje lahko mnogo naučili«. Tudi sicer na šoli deluje velika prostovoljska mreža, GCC pa je znana tudi po mnogih humanitarnih projektih, ki jih predlagajo in izvajajo dijaki. GCC osrečuje pa je za mlade, ki se spogledujejo s podjetništvom, tudi izjemna priložnost za pridobivanje konkretnih kompetenc s področja podjetnosti in ustvarjalnosti ter učenje številnih mehkih veščin, ki bodo dijakom zelo pomagale na njihovi prihodnji karierni poti.

PRILOGA: Fotografije z letošnje predpraznične večerje, 1, 2, 3, (arhiv GCC, foto: Nik Skerbiš)

Dodatne informacije:
Nik Skerbiš, GCC Start Up, 041 439 170, 
Gregor Deleja, ravnatelj GCC; 041 708 945, 

Pojdi na vsebino