2017/2018

MEPI VIKEND NA GCC

Skupne priprave dijakov Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije ŠCC, III. osnovne šole Celje in Gimnazije Celje – Center na aktivnosti v programu Mednarodno priznanje za mlade (12.-13. 1. 2018 na GCC)

Program MEPI (Mednarodno priznanje za mlade – Duke of Edinburgh International Award) je na Celjsko in Štajersko prišel leta 2015, ko so ga začele v svoje delovne načrte sistematično uvajati Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje (SŠSMM), Srednja zdravstvena šola, III. osnovna šola Celje (III. OŠ) in Gimnazija Celje – Center (GCC). V zadnjih letih postaja program, ki na mladim zanimiv način povezuje formalna in neformalna znanja, stalnica tudi na ostalih osnovnih in srednjih šolah v regiji. Gre za univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da v svojem prostem času, v okviru neformalnega učenja, z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale.

Ta konec tedna (12.-13. 1.) bodo na GCC za 90 udeležencev programa iz SŠSMM, III. OŠ in GCC  potekale skupne priprave za vse tri stopnje programa (bronasto, srebrno, zlato), ki se vsakič zaključijo s pustolovsko odpravo. Pri tej morajo mladi izkazati poznavanje in obvladovanje topografije ter orientacije z uporabo kompasa, načrtovanja poti in hoje po opisani poti, prve pomoči, skupinskega dela in dinamike ter seveda tudi priprav toplega obroka in pravilnega ravnanja z opremo za kuhanje. Tako bo zasnovan tudi pripravljalni vikend, zlasti pa bo zanimiva noč, ki jo bodo mladi skupaj z mentorji preživeli kar na šoli in večerne ure izkoristili za igre, kjer se bodo urili v skupinski dinamiki in timskem delu. Mentorjem bodo pri delu pomagali tudi udeleženci najvišje, zlate stopnje. Prihodnji MEPI vikend bo potekal v aprilu, tik pred začetkom pustolovskih odprav, ki bodo letos mlade vodile v Zasavsko hribovje (bronasta), Pohorje (srebrna) in v Veliko Britanijo (zlata odprava). Začetek novega koledarskega leta pa bo tudi v znamenju podelitve bronastih in srebrnih priznanj vsem udeležencev s celjskih šol, ki bo 19. 1. potekala v Narodnem domu Celje.

Program MEPI, ki mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi,  tako tudi v Celju postaja izjemna dopolnitev rednega šolskega dela in dejavnost, ki učencem in dijakom zelo konkretno ponudi znanja in kompetence, ki so še kako pomembne za soočanje z vedno novimi izzivi profesionalnega in osebnega življenja. Tudi v okviru slovenskega MEPIja so celjske šole, zlasti pa GCC, kjer je program navdušil že več kot 70 dijakov, v zelo kratkem času naredile izjemen napredek. Za uspešno uvajanje programa, kjer program zaključuje že prva generacija zlatnikov, si je Gimnazija Celje – Center prislužila tudi posebno priznanje Urada MEPI za Slovenijo.

PRILOGA:

Fotografije z lanskih priprav na GCC (arhiv GCC).

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”652″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”280″ thumbnail_height=”195″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”2″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Program vikenda.

Dodatne informacije:

Marjeta Brežnik, koordinatorka programa MEPI na GCC, 040 438 720, 

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, 

Pojdi na vsebino