2017/2018

V CELJU JE ZABAVNA TUDI MATEMATIKA

Odprtje gostujoče razstave Zabavna matematika s Hermanom Lisjakom in dijaki GCC v Muzeju novejše zgodovine Celje

V sredo, 31. 1., je v Otroškem muzeju Hermanov brlog Muzeja novejše zgodovine Celje vrata odprla zanimiva razstava Zabavna matematika, ki to znanost, zlasti pa nepriljubljen šolski predmet mladim in malo manj mladim predstavlja v drugačni, zabavni luči. Projekt, ki je obenem tudi prva predstavitev te zbirke v Sloveniji, je plod sodelovanja Gimnazijo Celje – Center (GCC), Muzejem novejše zgodovine Celje in Muzejem Mathematikum iz nemškega Gießna.

Pobudniki projekta so bili učitelji matematike z GCC Tatjana Ravničan Ganzitti, Danijela Marolt in Rok Lipnik, ki so se z zanimivo matematično zbirko prvič srečali na svetovnem matematičnem kongresu v Hamburgu leta 2016, lani avgusta pa so v okviru projekta Erasmus+ KA1 obiskali tudi matematični muzej Mathematikum v Gießnu. Ker šola ob dveh gimnazijskih programih izvaja tudi program predšolska vzgoja, je bila pobuda za povezovanje s tem nemškim muzejem, ki že dobro desetletje skrbi za popularizacijo matematike, zelo dobrodošla.

Simpatično odprtje zanimive razstave, ki ga je popestril nastop prvošolcev iz III. osnovne šole Celje, je zaznamovala tudi novinarska konferenca ter prisotnost številnih uglednih gostov iz cele Slovenije.

»Matematika je zgodba o človeškem umu, matematična znanost, filozofija matematike in umetnost v matematiki pa narekujeta napredek civilizacije v neskončno.Z matematiko je povezana beseda mathematikos, ki pomeni ljubezen do učenja. Če sama v sebi nosi ljubezen, zakaj jo večina otrok ne mara? Če mladih ne bomo navdušili za matematiko, jim bomo zaprli vrata v prihodnost, ki ji pot osmišlja znanost« je izhodišče strokovnega modula matematika za otroke in inovacijskega projekta ČKA igra v okviru katerega je na GCC zrastla tudi pobuda za drugačne metode poučevanja matematike.

Zanimivost postavitve razstave interaktivnih eksponatov v treh prostorih otroškega muzeja, kjer otroci v svet matematike, vstopajo igraje, z malo napotki in s toliko več radovednosti, je tudi poseben del. V tem se predstavljajo dijaki 1. in 3. letnikov programa predšolska vzgoja, in sicer z izdelki, ki nastajajo pri strokovnih predmetih matematika za otroka in igre za otroka. Dijaki 3. j pa bodo v času trajanja razstave (odprta bo do 7. 3.) prevzeli tudi vloge muzejskih kustosov in skrbeli za delavnice. 22. 2. prof. Tatjana Ravničan Ganzitti, sicer tudi avtorica inovacijskega projekta ČKA igra, v Hermanovem brlogu pripravlja delavnico za vzgojiteljice in vzgojitelje.

PRILOGA: Fotografije z odprtja razstave (arhiv GCC)

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”655″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”280″ thumbnail_height=”195″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”2″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Dodatne informacije:

Urška Repar, MNZC, , 03 428 64 20

Tatjana Ravničan Ganzitti, GCC, , 031 506 944

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

Pojdi na vsebino