2017/2018

CELJSKA OPERA ZA TRI GROŠE

Svetovni dan poezije v pozdrav letošnji pomladi na GCC tokrat s prireditvijo 21. 3. v Narodnem domu Celje posvečajo 120-letnici rojstva nemškega literata in dramatika Bertolda Brechta – častna gosta tudi predsednik države Borut Pahor in nemški veleposlanik Klaus Riedel

Svetovni dan poezije (21. 3.) na Gimnaziji Celje – Center (GCC) že vrsto let počastijo s kulturno prireditvijo, ki nastane v sodelovanju z enim od veleposlaništev akreditiranih v Sloveniji. Gre za eno od dejavnosti medkulturne vzgoje, ki je temelj mednarodnega združenja UNESCO šol, katerega del je tudi GCC. Osnovno vodilo projekta tudi letos ostaja medkulturni dialog in odkrivanje umetnostnih zakladov tujih kultur, tokrat v obliki glasbeno-gledališkega performansa, ki bo v sredo, 21. 3., ob 19. uri v Narodnem domu Celje. Posvečajo ga 120-letnici rojstva enega največjih nemških dramatikov 20. stoletja Bertoltu BrechtuČastni pokrovitelj večera je veleposlanik ZR Nemčije nj. eksc. g. Klaus Riedel, ki bo ta večer prišel tudi v Celje, posebni gost tradicionalne prireditve pa bo tudi predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor.
Verjetno eno najbolj znanih Brechtovih del je Opera za tri groše, s katero je dramatik leta 1928 v sodelovanju s skladateljem Kurtom Weillom uveljavil koncept t. i. epskega gledališča. V njej Brecht kritizira ves dobičku podrejeni družbeni sistem, pa naj si gre za legalno ali ilegalno oblast. Z Dreigroschenoper je ustvaril je besedilo, ki je aktualno v vseh časih in lahko zapišemo, da ni nikdar bolj ali manj primernega trenutka za uprizarjanje tega dela. Z njim je Brecht, ki je bil sicer rojen v premožni družini, želel takratnemu meščanstvu odpreti oči in jim odstreti kuliso, ki zastira vzvode prikritega  delovanja družbe. Takrat ta načrt ni v celoti uspel, saj so se gledalci bolj kot na zgodbo osredotočali na dopadljive songe Kurta Weilla, a z leti je delo pridobivalo tudi na družbenokritični »teži« in danes tekst sodi med vrhunce nemškega in svetovnega gledališča.
Dijaki z GCC so sprejeli velik izziv in na zanimivo besedilo pogledali s svoje perspektive ter ustvarili krajši performans po motivih iz Opere za tri groše. Pri produkciji sodelujejo glasbena zasedba The Šlagers (mentor: prof. Sašo Šonc), plesna skupina GCC (mentorica: prof. Sandra Jazbec) in igralsko-pevska ekipa v zasedbi: Aljaž Žilavec (Macheat), Nace Kovačič (Peachum), Mia Zala Smrečnik (Frau Peachum), Zala Kejžar (Polly), Blaž Horvat (Brown), Pia Fink (Lucy), Tamara Šumej (Polly), Jena Knez (Jenny) ter Tilen Letner, Eva Beltram in Matjaž Korenak (mentorja: prof. Marjana Turnšek in Gregor Deleja). Skrb za celostno grafično podobo, kostume in sceno so prevzeli dijaki umetniške gimnazije pod mentorskim vodstvom prof. Ane Pečnik.
Na GCC, edini slovenski srednji šoli z nazivom Kulturna šola 2015-2020, pa bo umetniško pestro tudi v zadnjem tednu marca. 27. in 28. 3. bo ob 20. uri v prostorih Gimnazije Celje – Center premiera in ponovitev drame Saloma Oscarja Wildea, ki nastaja v produkciji gledališke skupine Središče, 29. 3. pa ja na programu tudi Vrtiljak, pisani večer z dijaki programa predšolska vzgoja in otroci iz Vrtca Anice Černejeve, ki bo ob 17. uri v Celjskem domu.

PRILOGA: Fotografija z lanskega ruskega večera ob svetovnem dnevu poezije (arhiv GCC; foto 1, foto 2foto 3)
Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, 

Pojdi na vsebino