2017/2018

SALOMA V KNEŽJEM MESTU

Premiera in prva ponovitev nove produkcije gledališke skupine Središče 27. in 28. 3. na Gimnaziji Celje – Center

Gledališka skupina Središče povezuje dijake vseh programov Gimnazije Celje – Center, ki se resneje spogledujejo z igro in gledališčem. Po lanskoletni uspešnici – Jagibabi Daneta Zajca, so se v letošnjem šolskem letu Središčniki pod režijskim vodstvom drugošolca Aljaža Primožiča in z mentoricama Jasmino Temnik Kerš in Ano Pečnik lotili novega projekta – uprizoritve Salome, poetične drame irskega dramatika in pisatelja Oscarja Wildea. Premiera tega večno vznemirljivega dela bo v torek, 27. 3., ob 20. uri na Gimnaziji Celje – Center, ponovitve pa načrtujejo še 28. 3. ter 5. in 6. 4. 2018. Posebnost predstave je nedvomno iskanje vzporednic na kaotični globalni sceni 20. in 21. stoletja pri kateri igro, luč in sceno na zanimiv način podpira glasba legendarne zasedbe Laibach.

Oscar Wilde (1854-1900) je biblijsko zgodbo o princesi Salomi, ki je ugodila želji judejskega vladarja Heroda, da bi po materini volji za nagrado dobila glavo Janeza Krstnika, preoblikoval tako, da je v središče poetične enodejanke postavil protagonistko, ki sledi le svojemu hotenju in za katero je ves svet zgolj ogledalo njene pojave.  Saloma je polna ekstremnih nasprotij, zabrisanih meja med ljubeznijo in sovraštvom, ki ji meglijo pogled na dejstvo, da se duše ne da polastiti z nasiljem ali umorom. Režiser celjske predstave Primožič je o konceptu tokratne produkcije zapisal: »Morda se nahajamo v Berlinu, marca 1938. Kaotični svet privzdignjenega spoja nasprotij – ljubezni in smrti, nežnosti in okrutnosti, duhovnosti in čutnosti, nedolžnosti in pokvarjenosti, kjer iz nemorale bogatega meščanstva raste nacizem. Luči ni več … Če za hip odmislimo prizorišče, bi se lahko znašli tudi v času Cezarja, ki mu vsi nazdravljajo, v času Marije I. Angleške, velikih terorističnih napadov ali v času azijskih vodikovih bomb. Ni pomembno, kje ali kdaj se nahajamo, človekova ekstremistična nemorala bo vedno vodila v smrt. Vedno!«

Igrajo: Ivana Čačič (Saloma), Tilen Letner (Johanaan), Naja Podbrežnik (Senca), Matevž Žolnir (Herod), Ajda Kostevc (Herodiada), Nika Šenica (Tigelin), Blaž Pavlič (mladi Sirijec), Maj Lesjak, Jaka Kodelja (vojaka), Ana Polegek (Herodiadin paž), Januš Suša, Lana Vincelj, Tara Soderžnik,  Tomaž Pavšek, Lava Vovk Petrovski, Laura Jelen, Jure Pečovnik (gostje, Judje, Nazarenci). Pomočnik režiserja: Nejc Glušič, koreografija: Naja Podbrežnik; pravice za uporabo glasbe za predstavo je Središčnikom prijazno odstopila glasbena skupina Laibach.

Vstop na vse predstave je prost, omejeno pa je število sedežev, zato so obvezne predhodne rezervacije (03 428 57 00, ). S premiero Salome bodo na GCC, eni najaktevnejših članic mreže Unesco ASPnet ter edine srednje šole z nazivom Kulturna šola 2015-2020, počastili tudi svetovni dan gledališča, ki ga v svetu obeležujemo 27. marca.

PRILOGA: Fotografije z vaj in fotografija članov skupine GCC Središče (arhiv GCC, foto1, foto2, foto3, foto4)

Dodatne informacije:

Aljaž Primožič, režiser predstave, , 030 658 897

Gregor Deleja, ravnatelj GCC; , 041 708 945

Pojdi na vsebino