2017/2018

ZAGORSKO ZLATO ZA DEKLETA S CENTRA

Zlato odličje za Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center in posebno priznanje za dirigenta prof. Davida Preložnika

Včeraj se je v Zagorju zaključila 26. državna revija Zagorje ob Savi 2018, osrednji bienalni otroški in mladinski zborovski dogodek, ki je obenem praznoval tudi častitljivih 50 let. Kot edini celjski zbor se je državnega tekmovanja, ki poteka v sklopu revije, udeležil Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center in osvojil zlato priznanje, dirigent prof. David Preložnik pa še posebno nagrado – udeležbo na mladinskem zborovskem festivalu, ki bo potekal v Baslu (Švica) med 8. in 12. 5. 2018. Dekleta so z odličjem potrdila uspehe s preteklih tekmovanj v Zagorju, pa tudi z nedavnega v Firencah, kjer so osvojila 1. mesto v kategoriji enakoglasnih zasedb, prof. Preložnik pa tudi nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Na tekmovanju je sicer nastopilo 52 zborov – 24 otroških, 20 mladinskih in 8 srednješolskih.

 Glasbeni sestavi na GCC ravno v tem šolskem letu praznujejo visoki jubilej – 60 let neprekinjenega delovanja in med najstarejše zasedbe na šoli sodi ravno dekliški pevski zbor. Tudi sicer se lahko šola pohvali z izjemnim kulturnim utripom – ne le na glasbenem področju, kjer trenutno deluje kar 9 zasedb, ampak tudi na področju gledališča, literarne ter likovne umetnosti. GCC je še vedno edina slovenska srednja šola, ki nosi naziv Kulturna šola 2015-2020.

Glasbeniki z GCC bodo šestdesetletnico obeležili tudi s koncertom, ki bo 19. 4. v Narodnem domu Celje – poleg deklet bodo nastopili tudi fantje zbrani v zasedbah Oktet 9 in FaVoZa, inštrumentalna zasedba The Šlagers in vokalna zasedba Nonet GCC. Glasbenike pa do konca šolskega leta čaka še nekaj nastopov in turneje v Švico ter BiH.

PRILOGA: Fotografija DPZ GCC v Zagorju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

David Preložnik, umetniški vodja DPZ GCC, , 041 804 826

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

Pojdi na vsebino