2017/2018

RAZSTAVA IN POMLADNI KONCERT OB 60-LETNICI GLASBENIH ZASEDB GCC
Tradicionalni glasbeni pozdrav ob prazniku knežjega mesta letos posvečen tudi visokemu jubileju glasbenikov z GCC ter spominu na 100-letnico konca I. svetovne vojne in 100-letnico smrti Ivana Cankarja

S slavnostnim koncertom in odprtjem fotografske razstave Poglej glasbo, ki bosta v četrtek, 19. 4., ob 19. uri v celjskem Narodnem domu, se bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) poklonili zanimivemu jubileju in trem zgodovinskim mejnikom, ki so tokrat nagovorili več kot 130 mladih glasbenikov in njihove mentorje, ki skrbijo za nadaljevanje bogate tradicije glasbenih sestavov na GCC. Ob 60-letnici neprekinjenega delovanja glasbenih zasedb na šoli se bodo v vezni besedi in z izborom repertoarja poklonili tudi spominu na stoletnico dveh zaključkov, ki so pomembno vplivali na zgodovino Slovenije in Evrope – novembra bo minilo 100 let od konca I. svetovne vojne, decembra pa stoletje od smrti Ivana Cankarja. Koncertni večer je sicer tradicionalno posvečen tudi aprilskemu prazniku Mestne občine Celje.

Na koncertu bodo nastopili Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, Oktet 9 in FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje ter instrumentalna zasedba The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca. Ob koncertu bodo v avli odprli tudi razstavo z naslovom Poglej glasbo, mladega celjskega fotografa, maturanta GCC in člana Društva fotografov SVIT Nika Skerbiša, ki se jeseni odpravlja na študij fotografije na slovito akademijo na University of South Wales. Razstava bo na ogled do 22. 5.

Ob letošnjem jubileju je potrebno poudariti, da so glasbeni sestavi na šoli, kjer domuje današnja GCC v takšni in drugačni obliki delovali že od vse­ga začetka, od leta 1912, ko začne v impozant­nem secesijskem poslopju v centru Celja delovati II. osnovna šola Celje. Tudi po ustanovitvi učitel­jišča leta 1949 glasba (p)ostane pomemben del življenja šole, a do šolskega leta 1956/1957 lah­ko sledimo le priložnostnim glasbenim sestavom, leto 1957 pa pomeni ustanovitev prvega zborovs­kega sestava, ki na šoli odtlej deluje neprekin­jeno, večino časa kot dekliški pevski zbor. Zbore na GCC so vodili priznani glasbeni pedagogi in zborovodje Boris Ferlinc, Danijel Grum, Ivan Lah, Vlado Modic, mag. Vid Marcen. dr. Dragica Žvar, in Metka Jagodič Pogačar. Danes za zborovsko življenje na šoli skrbijo Barbara Arlič Kerstein, David Preložnik in Gregor Deleja. Za inštrumentalne sestave na šoli, kjer so v preteklosti delovali tudi godalni in harmonikar­ski orkester (vodila sta jih Danijel Grum in Olga Tičar), zadnje desetletje skrbi Sašo Šonc, sicer pa vsako leto na šoli nastajajo številne dijaške zasedbe, ki se spo­gledujejo s popularnejšo glasbeno govorico.

V jubilejnem šolskem letu 2017/2018 tako na GCC deluje kar 9 zasedb, v katerih sodeluje 135 sedanjih in nekdanjih dijakov. Med vidnejše dosežke tega leta nedvomno spadata dve zlati priznanji, ki jih je DPZ osvojil v Firencah in Zagorju, ter zlato priznanje za Šlagerse na mednarodnem tekmovanju v Firencah. S spoštovanjem do bo­gate kulturne preteklosti so na GCC decembra 2017 izdali tudi jubilejno cd-ploščo. Zanimanje dijakov za glasbeno ustvarjanje, pa naj si bo to v različnih zasedbah oz. v glasbenih projektih kot so muzikali in glasbeno-gledališki performansi, je veliko in na šoli, ki se lahko kot edina slovenska srednja šola pohvali z nazivom Kulturna šola 2015-2020, z veseljem ugotavljajo, da iz leta v leto še narašča, kar je nedvomno tudi dokaz za dobro delo mentorjev.

PRILOGA: Fotografija z marčevskega tekmovanja v Firencah in fotografija z lanskega pomladnega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

Pojdi na vsebino