gimnazija

predšolska vzgoja

umetniška gimnazija - likovna smer

Sporočila za javnost 2019/2020

PROSTORI DRUŽENJA – novinarska konferenca z okroglo mizo (21. 10., 12.30)

Spoštovane novinarke in novinarji, cenjena uredništva!

Vljudno vabljeni na novinarsko konferenco z zaključno okroglo mizo in predstavitvijo zaključkov urbanističnih delavnic Enajsta šola pod mostom: prostori druženja, ki bo v ponedeljek, 21. 10. 2019, ob 12.30 pred GCC na Kosovelovi ulici (oz. v zbornici šole, če bo slabo vreme).

Že tradicionalno v oktobru, mesecu prostora, v sodelovanju z Zavodom Metro SR, 4. letniki programa umetniška gimnazija – likovna smer sodelujejo v projektu Enajsta šola pod mostom. Letos na temo prostorov druženja, ki predstavljajo izobraževanje mladih o pomenu prostora kot skupne vrednote. V tem kontekstu je nastal tudi nov prostor druženja v šolskem okolišu Kosovelove ulice, ki je stičišče treh šol. Nekaj fotografij najdete spodaj, skupaj z vabilom z osnovnimi informacijami.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

VISOKO RUSKO ODLIKOVANJE ZA DARJO POGLAJEN

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST
Dolgoletno profesorico slovenščine in ruščine na Gimnaziji Celje – Center je Ruska federacija nagradila za dolgoletno sodelovanje in promocijo jezika z visokim državnim priznanjem – medaljo

V torek, 15. 10., je na slovesnosti na gradu Bogenšperk, kjer so letos junija odprli Rusko-slovenski center Davorina Hostnika, slovenskega jezikoslovca in avtorja slovensko-ruskega in rusko-slovenskega slovarja, ruski veleposlanik, nj. eksc. Doku Zavgajev, celjski profesorici Darji Poglajen z Gimnazije Celje – Center (GCC) podelil visoko državno odlikovanje – medaljo Ruske federacije. Prof. Poglajnova je odlikovanje prejela za dolgoletno sodelovanje z veleposlaništvom in Ruskim kulturnim centrom ter za utrjevanje ruskega jezika in širjenje ruske kulture.

Prof. Poglajnova je v zahvali dejala, da je bolj “človek za delo kot za medalje” in da je to odlikovanje tudi priznanje vsem njenim dijakom in sodelavcem, ki so ji pomagali pri delu. Med njimi je še posebej izpostavila Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji, Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani, Društvo Slovenija Rusija in Sklad Toneta Pavčka, ravnatelja Igorja Majerleta, ki je po dolgih letih odprl vrata ruščini na GCC, in Gregorja Deleja, ki ga je nasledil in pomagal, da se je letos ruščina na GCC začela poučevati kot drugi tuji jezik. Pa mnogim kolegom v šoli, ki so ji z generacijami dijakov pomagali uresničevati zamisli v številnih projektih, in soprogu, ki jo je ves čas nesebično podpiral pri vseh njenih prizadevanjih, da bi ruščina na GCC in v Celju spet zaživela.

Ruščina, sicer eden izmed 9 tujih jezikov, ki jih poučujejo na GCC, med dijaki vsako leto postaja bolj popularna. V šolskem letu 2019/2020 si jo lahko gimnazijci (ob španščini in nemščini) izbirajo kot 2. tuji jezik, kar je v Celju novost. Skupno se tega jezika na šoli uči več kot 80 dijakov, ki si ruščino vedno pogosteje izbirajo tudi kot izbirni predmet na splošni maturi. GCC vsako leto pripravi več projektov, ki nastanejo v sodelovanju z ruskim veleposlaništvom oz. Društvom Slovenija Rusija – med najodmevnejše zagotovo spadata bienalni marčevski ruski večer ob svetovnem dnevu poezije ter novembrska Poezija iz samovarja, ki bo letos 19. novembra ob 18. uri v Celjskem domu.

PRILOGE: Fotografija Poglajnove z ruskim veleposlanikom, fotografija priznanja, fotografija s podelitve (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

ŠE VERJAMEM V SANJE …

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Veliki predpočitniški dobrodelni koncert Gimnazije Celje – Center bo letos 23. 10. ob 11.00 v športni dvorani GCC

Celje, 7. 10. 2019

Že dvanajsto leto zapored bosta Dijaška skupnost Gimnazije Celje – Center in Društvo GCC v tednu pred jesenskimi počitnicami pripravila veliki dobrodelni koncert, zbrana sredstva pa bodo namenili 9-letnemu Filipu, ki trpi za hudo obliko cerebralne paralize in skupaj z družino nujno potrebuje sredstva za drago operacijo v tujini ter terapije 

V sredo, 23. 10., bodo ob 11.00 v športni dvorani GCC številno občinstvo razveselili gostje s slovenskega glasbenega sveta in dijaki, ki bodo s svojim nastopom podprli eno največjih mladinskih humanitarnih akcij na Celjskem. Tradicionalni dobrodelni koncert GCC je že več kot desetletje pomemben del utripa na šoli, ki se ponaša z nazivom Slovenske filantropije Junaki našega časa in kjer je solidarnost med mladimi trdna in zakoreninjena vrednota. V preteklih letih so sedanji, nekdanji dijaki in učitelji ter gostje in pokrovitelji s koncerti zbrali že več kot 60.000 EUR. Pomagali so žrtvam naravnih in prometnih  nesreč ter mnogim vrstnikom in njihovim družinam, ki so se spopadali s hudo socialno stisko ali zdravstvenimi težavami. Ob tej pa na šoli vsako leto potekajo tudi druge humanitarne akcije, zelo razvejano pa je tudi prostovoljno delo.

Glavni organizator letošnjega koncerta je 4. b-razred, pri akciji pa sodeluje celotna šola. Na koncertu so svojo prisotnost že potrdili gostje iz sveta politike, kulture in gospodarstva, pa tudi predstavniki drugih skupnosti učencev iz celotne regije. Njihovemu vabilu k nastopu na koncertu so se odzvali pevka Rebeka Dremelj, legendarna zasedba GCC The Šlagers, glasbena skupina The Takeover, plesna skupina TBA, komedijant Gašper Bergant in tvirlingaš Tim Udovič.

»Mislim, da je že številka dvanajst, toliko let že namreč poteka dobrodelni koncert na naši šoli, dovolj zgovorna. Ravno ta podatek nam potrjuje slogan letošnjega koncerta – Še verjamem v sanje. Vesel sem, da na GCC še verjamemo v dobroto in empatijo do sočloveka. Letos je to mali Filip, ki potrebuje našo pomoč! Ves razred si šteje v čast, da lahko tovrsten dogodek letos organiziramo prav mi, še bolj pa smo veseli, da se je na naše povabilo odzvalo kar lepo število nastopajočih«  razlaga Aljaž Primožič, predstavnik letošnjih organizatorjev koncerta.

»Hude ujme v naši regiji pred dobrim desetletjem so spodbudile takratni 4. c, da je na Dijaški skupnosti predstavil idejo o dobrodelnem koncertu. Ta je sedaj nepogrešljivi del humanitarnih akcij na šoli in nanj smo zelo ponosni saj aktivno povezuje šolo in lokalno okolje. V teh letih smo priskočili več kot 15 družinam, s koncertom pa krepimo tudi zavedanje o tem, da lahko pomaga prav vsak in da je namen še vedno pomembnejši od višine prispevka« je v obvestilu za javnost zapisala Marjana Turnšek, mentorica dijaške skupnosti.

Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja, ki že od vsega začetka sodeluje pri organizaciji jesenskih dobrodelnih koncertov na šoli, poudarja pomen tovrstnega delovanja in možnosti, ki jih mora šolski prostor omogočati za spontano odzivanje na dogajanje v družbi. »Ponosni smo na naše mlade, ki se spontano odzivajo na tegobe družbe in imajo trdno izoblikovana mnenja ter stališča, ki pa jih starejši preredko slišimo. Zato naš dobrodelni koncert že dvanajsto leto zapored ni le humanitarna akcija, ampak tudi izjemna manifestacija aktivnega državljanstva, ki bi moralo biti nepogrešljivi del vsake šole. To je pravo, izkustveno učenje odgovornosti, ki oblikuje odlične mlade posameznike in posameznice, ki bodo nekoč vodili našo družbo

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet pri svojem delu trudi poudarjati tiste vrednote, ki so zlasti v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Šola se lahko sicer pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, aktivno tutorsko in prostovoljsko mrežo, z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica, v decembru pripravljajo posebno akcijo za bolne otroke in dobrodelno večerjo, dijaki pa sodelujejo tudi pri ekoakcijah, zbirajo star papir, tonerje in zamaške, vodijo akcijo Podari knjigo in učbenik ter se z različnimi projekti odzivajo na sprotne problematike v lokalnem okolju in svetu. Naslednja akcija bo na vrsti že novembra, ko bodo v sodelovanju z Društvom Humanitarček in barvanjem kamenčkov obeležili Mednarodni dan prijaznosti (13. 11.).

PRILOGA: Fotoutrinki z lanskega dobrodelnega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Aljaž Primožič, 4. b, aljaz.primozic123@gmail.com, 030 658 897
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945

GLASBENIKI Z GCC OSVOJILI NEMŠKO PRESTOLNICO

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Velika jesenska turneja glasbenikov z Gimnazije Celje – Center v Berlin in Potsdam je minila v znamenju odličnih koncertov in načrtov za nove projekte z nemškimi partnerji

Gimnazija Celje – Center (GCC) se lahko pohvali z več kot šestdesetletno neprekinjeno tradicijo glasbenih sestavov, ki so najglasnejši kulturni ambasadorji šole in knežjega mesta, z bogato mednarodno koncertno dejavnostjo pa tudi naše države. Letošnje leto jih v okviru šole in alumni Društva GCC deluje kar devet in štirje med njimi – Dekliški pevski zbor, Nonet GCC, The Šlagers in FaVoZa, skupno 120 mladih in mentorji Anja Brečko, David Preložnik, Sašo Šonc in Gregor Deleja, so se na povabilo koncertne agencije Concerts Europe med 27. in 30. 9. odpravili na turnejo v Potsdam in Berlin. Na dveh razprodanih koncertih v cerkvi sv. Janeza v berlinskem okrožju Moabit (28. 9.) in Sternkirche v Potsdamu (29. 9.), kjer so bili gostje zbora tamkajšnje srednje šole Leibnitzgymnasium, so številno občinstvo navdušili zlasti s slovenskim programom del iz umetne in ljudske glasbene zakladnice.  Koncert v Potsdamu, ki ga je obiskal tudi slovenski veleposlanik v Nemčiji nj. eksc. Franc But,  je mini tudi v znamenju podpisa pisma o nameri o sodelovanju med obema gimnazijama na področju kulture, raziskovalnega dela ter izmenjav dijakov in učiteljev.

Pestro pa bo tudi nadaljevanje glasbene sezone na GCC. 23. 10. dijaki 4. b v sodelovanju s šolskimi zasedbami in znanimi slovenskimi glasbeniki pripravljajo že 11. dobrodelni koncert, 16. 11. bosta v Celjskem domu zazveneli ruska beseda in glasba na tradicionalni Poeziji iz Samovarja, 5. 12. glasbene zasedbe v Narodnem domu pripravljajo Miklavžev koncert, teden kasneje pa turnejo v madžarski Szeged (12.-14. 12.). Novo leto se bo začelo s tradicionalnim koncertom v cerkvi sv. Duha (6. 1.) in nadaljevalo z gostovanjem pevskih sestavov v Novi Gorici (26. 1.), januarja bo v Narodnem domu 10. obletnico delovanja praznovala tudi FaVoZa, fantovska zasedba GCC, koncertni večer ob svetovnem dnevu poezije (21. 3.) bo tokrat nastal v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Avstrije, aprila se bodo dekleta predstavila na državni pevski reviji v Zagorju, vsi sestavi pa na tradicionalnem Pomladnem koncertu (15. 4.). Sezono, ki bo ob navedenem izpolnjena še s številnimi nastopi, bo tradicionalno sklenila FaVoZa s turnejo ob Dnevu državnosti – tokrat bodo fantje obiskali Krakov.

PRILOGA: Fotografija glasbenih sestavov GCC v Berlinu (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si, www.gcc.si

GCC USTVARJALNICE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER & DRUŠTVO GCC

SPOROČILO ZA JAVNOST

Četrto ustvarjalno leto raziskovanje svetov umetnosti za predšolske otroke kot del obšolske ponudbe Gimnazije Celje – Center

Celje, 23. 9. 2019 – Gimnazija Celje – Center in Društvo GCC, ki povezuje sedanje in nekdanje dijake ter učitelje te šole, bo v ponedeljek, 30. 9., ob 16.30 uri na Gimnaziji Celje – Center (Kosovelova ulica 1, Celje) z uvodno predstavitveno uro začelo četrto zaporedno sezono Ustvarjalnic. Gre za projekt, ki ga namenjajo predšolskim otrokom v dveh skupinah (1-3 leta, 4-6 let). Tedenska druženja za otroke bodo potekala v ustvarjalni družbi mentorjev in dijakov programa predšolska vzgoja, tema letošnjega leta pa bo promet. Področja, ki jo bodo otroci raziskovali ter razvijali veščine in spretnosti pa so glasba, ples, likovna umetnost, tuji jezik, naravoslovje in družboslovje. Program bodo vodile Barbara Arlič Kerstein, profesorica glasbe na GCC, Špela Lužar, profesorica plesa, Tina Bradeško, profesorica športne vzgoje, Tanja Bračun, profesorica likovne umetnosti, Vesna Lavrinc, profesorica biologije, Barbara Arzenšek, profesorica zgodovine in Laura Kerin Jevtić, profesorica angleščine in pedagogike.

Gimnazija Celje – Center je na področju predšolske vzgoje nesporno strokovno središče širše regije, saj je kot naslednica celjskega učiteljišča tudi izvajalka srednješolskega strokovnega programa predšolska vzgoja, kjer vsako leto maturira več kot 80 vzgojiteljic in vzgojiteljev. Barbara Arlič Kerstein, vodja programa predšolska vzgoja in vodja Ustvarjalnic, je v povabilu otrokom in staršem zapisala: »Danes marsikateri starši želijo otroka čim prej naučiti pisati, brati, računati, vedno bolj je v ospredju tudi zgodnje učenje tujega jezika. Mnoge raziskave temu nasprotujejo, saj dokazujejo, da je otrok, ki je srečen in sproščen, otrok, ki se odlično razvija v kognitivnem smislu. In kako se najbolj sprosti? Takrat, ko je otrok – ko je lahko ustvarjalen na različne načine.« To je tudi bistvo Ustvarjalnic, ki bodo ob ponedeljkih od oktobra do maja otrokom knežjega mesta ponudile ustvarjalen pristan ter široko paleto kreativnih dejavnosti.

PRILOGA: Ustvarjalnice (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si, http://www.gcc.si/ 

OČISTIMO CELJSKE HRIBE IN NAŠIH 100 + 7

DRUŠTVO GCC & GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Letošnji medgeneracijski projekt Gimnazije Celje – Center in Društva GCC se začenja v petek, 13. 9., z akcijo Očistimo celjske hribe in zaključuje v soboto, 14. 9., s koncertnim piknikom zasedbe The Šlagers v šolskem parku

Že osmo leto zapored Društvo GCC, ki povezuje nekdanje dijake, učitelje in prijatelje Gimnazije Celje – Center (GCC), pripravlja tradicionalno druženje generacij Naših 100+… Tokrat bodo stotki dodali še sedmico, družabnemu pa tudi okoljski predznak. V petek, 13. 9., v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom, celjskimi taborniki in s podporo sredstev Evropske solidarnostne enote pripravljajo ekošportni dan z naslovom Očistimo celjske hribe, v soboto, 14. 9., pa se bo ob 20. uri v parku za GCC začel veliki koncertni piknik z zasedbo The Šlagers in glasbenimi gosti iz vrst sedanjih in nekdanjih dijakov šole. Prireditev posvečajo 70-letnici vselitve celjskega Učiteljišča v impozantno secesijsko poslopje v današnji Kosovelovi ulici.

Sobotni koncertni dogodek organizatorji snujejo v sproščenem vzdušju v parku za šolo, ki je v zadnjih letih postal zanimivo inovativno učno okolje z večimi prostori za učenje in rekreacija. V poletnih mesecih so na GCC uredili tudi teraso, ki je povezana z notranjo jedilnico, želijo pa si, da postane novo središče družabnega življenja in tudi prizorišče različnih prireditev, ki jih na šoli ne manjka. Dan prej bo več kot 1100 sedanjih in nekdanjih dijakov, učiteljev in čistilo smeti ob priljubljenih celjskih pohodniških poteh – mestni park s srčno potjo, Anskim vrhom, razgledno ploščadjo, gozd nad Polulami, Petriče, Savinjsko nabrežje, Brica in Celjska koča. S tem na GCC, v Celjskem mladinskem centru in pri tabornikih Roda II. grupe odredov tudi letos podpirajo akcijo Očistimo Slovenijo Ekologov brez meja, ki so se ji na GCC pridružili že lani.

Celoten projekt je letos posvečen spominu na 70-letnico vselitve celjskega Učiteljišča v impozantno poslopje GCC, ki je nepogrešljivi del celjske mestne vedute. Od tod je v letih od 1949 pa do leta 1991 v svet odšlo veliko izjemnih pedagoških delavcev. S samostojnostjo Slovenije je na bogatih koreninah preteklosti nastala današnja Gimnazija Celje – Center, ki s programom predšolske vzgoje še danes predstavlja center pedagoškega izobraževanja v regiji, z več kot 1000 dijaki iz zaposlenimi ter dvema gimnazijskima programoma pa eno največjih, z izjemnimi uspehi in aktivno dijaško skupnostjo pa tudi eno najaktivnejših šol naše države.

Naših 100+7 je prireditev namenjena vsem nekdanjim in sedanjim dijakom, staršem, učiteljem, prijateljem GCC, pa tudi širši javnosti. 13. in 14. 9. tako na šoli pričakujejo številne udeležence, na sobotnem koncertu pa tudi goste iz vse države in tujine.

PRILOGA: fotografije s prejšnjih projektov Naših 100+… (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.sihttp://www.gcc.si/nasih-1007/

Prispevka ni mogoče komentirati.