20. oktober – svetovni dan osteoporoze

Osteoporoza je bolezen, ki prizadene okostje. Človekove kosti se namreč obnavljajo, gre za nenehen proces, ki v neenakomernem ciklusu traja vse življenje in ohranja okostje močno in zdravo. V določenih pogojih, predvsem pred menopavzo in po njej, pa se zaradi neravnovesja v telesu odstrani več kostnine, kot pa je nastane na novo. Če je takšno neravnovesje stalno, pogosto privede do osteoporoze. Pri osteoporozi kost ni slabša od zdrave kosti, temveč, da je je manj, saj se z leti ob določenih vplivih ruši njena notranja struktura. S takšnimi spremembami kost postane vse bolj krhka in se zato lažje zlomi. Tako lahko do zloma pride že ob neznatnem padcu. Za osteoporozo so najbolj tipični zlomi zapestja, hrbteničnih vretenc in kolkov. Prav slednji pa so najhujši, saj so posledice takega zloma najhujše.

Na izgubo kostnine vplivajo številni dejavniki, med katere sodijo nezadostna prehrana, pomanjkanje telesne aktivnosti. Seveda pa je možnost obolenja lahko manjša, če kosti dobijo dovolj kalcija, ki ga je moč zaužiti z ustrezno prehrano. Sicer pa lahko za osteoporozo zbolijo tudi ženske še pred menopavzo in v nasprotju s splošnim prepričanjem tudi moški. Kosti namreč lahko oslabijo tudi zaradi rednega jemanja nekaterih zdravil, kot je na primer zdravilo proti revmatizmu, jetrnim boleznim in astmi. Prav zaradi teh dejavnikov tveganja bi bilo dobro, če bi se za merjenje kostne gostote odločila ženska, ki je izpostavljena večjemu tveganju, torej če takšna bolezen že obstaja v družini, ali če je ženska nežnejše konstitucije. Za pregled pa naj bi se odločile tudi osebe, ki jemljejo zdravila, ki zmanjšujejo kostno maso in kadilci.

Ker več kot 80 odstotkov žensk sploh ne verjame, da so izpostavljene tveganju, in te možnosti ne jemlje resno, v zvezi že vrsto let pripravljajo vrsto akcij, s katerimi želijo osveščati ljudi o pomenu zdravega načina življenja, še pred pojavom prvih bolezenskih znakov. V Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije že vrsto let po številnih krajih po Sloveniji omogočajo preventivno ultrazvočno merjenje mineralne kostne gostote. V štirih letih so na ta način že pregledali več kot 4000 žensk in moških. Žal pa ultrazvočna preiskava, te s pomočjo spozorjev omogočajo društva bolnikov z osteoporozo, ni dovolj natančna Za natančno določitev osteoporoze pa je potrebna dvoenergijska rentgenska absorpciometrija, ki pa je kot preventivna preiskava samoplačniška.

V zvezi poudarjajo, da je kljub temu izjemnega pomena, da se bolezen odkrije še preden se zlomi prva kost. Kot je na sobotni prireditvi, ki je v počastitev svetovnega dneva osteoporoze potekala v Ljubljani, dejala dr. Andreja Kocijančič, so danes bolnikom na voljo zelo dobra in učinkovita zdravila, s katerimi je moč osteoporozo zaustaviti in jo kar dobro pozdraviti.

Skip to content