4. letniki PV v Prekmurju

Strokovna ekskurzija 4. letnikov programa predšolska vzgoja v Prekmurje

Tudi v letošnjem šolskem letu smo dijakinjam in dijakom 4. letnikov programa predšolska vzgoja pripravili strokovno ekskurzijo. Namen te ekskurzije je, da se seznanijo s primeri dobrih praks, spoznajo nekoliko drugačno pedagoško prakso in pristope, ki so jih deležni v okviru svojega praktičnega usposabljanja.

Odpravili smo se v Prekmurje, ki je posebno ne samo zaradi naravne in kulturne dediščine, ampak tudi zaradi dvojezičnosti na območju lendavske občine. Udeleženci smo imeli tako priložnost spoznati posebnosti strokovnega dela v dvojezičnem Vrtcu Lendava. Strokovni delavci in otroci so nas prijazno sprejeli, nam omogočili, da smo dobili uvid v potek njihovih dejavnosti in dnevno rutino. Zanimiva izkušnja nam je bila ravno ta, da so otroci že od prvega dne obiskovanja vrtca deležni dvojezičnosti ne glede na to, kateri je njihov materni jezik oz. jezik okolja. To pa seveda pomeni tudi drugačno in zahtevnejše delo za vzgojitelja oz. pomočnika. Vrtec se nam je predstavil tudi kot pomemben soustvarjalec in povezovalec kulturnega in jezikovnega utripa na Lendavskem, saj v številnih projektih in sodelovanjih s starši neguje in poudarja pomen dvojezičnosti. Uvid v njihovo delo nam je bila zanimiva in bogata izkušnja.

Popoldne smo namenili spoznavanju kulturne dediščine Lendave. Ogledali smo si njihov kulturni center in eno redkih, še ohranjenih sinagog na Slovenskem. Nato smo se zapeljali do cerkve Sv. Trojice, kjer smo videli mumijo Mihaela Hadika in slišali legendo o njegovi nesrečni ljubezni ter tragičnim koncem. Imeli smo tudi priložnost povzpeti se na stolp Vinarium, ki je novost v turistični ponudbi tega konca Slovenije. Nekateri smo 244 stopnic »premagali« le navzdol, eni pa so dokazali, da imajo kondicijo in so tudi na vrh prišli brez pomoči dvigala.

In seveda Prekmurja ne smemo zamuditi brez prekmurske gibanice, ki so nam jo prijazno postregli v Hiši vin Cuk. Letos pravijo da bo vino še posebej kvalitetno – sodeč po grozdnem soku, ki so nam ga ponudili ob gibanici, to vsekakor drži.

Metka Krajnc, prof. in Barbara Hernavs, prof.

Skip to content