5. december: Mednarodni dan prostovoljstva

Organizacija združenih narodov je današnji dan razglasila za Svetovni dan prostovoljcev. Ta dan je po mnenju predstavnikov Slovenske filantropije, pod okriljem katere deluje Združenje za promocijo prostovoljstva, še posebej primeren za pogovor o statusnih vprašanjih prostovoljstva, mestu in vlogi prostovoljcev v družbi nasploh, pa tudi pri graditvi boljših medčloveških odnosov in izboljšanju kvalitete življenja.

Kaj je mednarodni dan prostovoljstva?

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine z resolucijo A/RES/40/212 17. decembra 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce/prostovoljke, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljskim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja.

Ti cilji so:

· izkoreniniti skrajno revščino

· doseči univerzalno osnovnošolsko izobrazbo

· zagotoviti enakost med spoloma in omogočiti večji vpliv žensk

· zmanjšati smrtnost otrok

· izboljšati zdravje mater

· boriti se proti HIV/AIDS, malariji in drugim boleznim

· zagotoviti okoljsko trajnost

· razviti globalno partnerstvo za razvoj

Tako v različnih državah sveta na ta dan potekajo parade, projekti brezplačne zdravstvene pomoči, predstavljajo in izvajajo se različni prostovoljski projekti, opozarja se ne onesnaženost okolja, …

5. december je samo en dan, ki vsekakor ni dovolj, saj je širjenje ideje prostovoljstva in navduševanje novih ljudi za opravljanje te dejavnost, ki poteka vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto. 5. december je tako neskončno dolg dan.

Več o Mednarodnem dnevu prostovoljstva si lahko preberete www.worldvolunteerweb.org.

Različne prostovoljske organizacije tudi v Sloveniji obeležujejo 5. december. Organizirajo okrogle mize, posvete, seminarje … in tako razširjajo in razvijajo idejo prostovoljstva, idejo solidarnosti in nagovarjajo posameznike, da se začnejo opravljati prostovoljsko delo.

Skip to content