6. študijska razstava likovnih del

Tudi letošnje leto, natančneje v četrtek, 27. maja 2010, se bo ob 18. uri v Galeriji sodobne umetnosti Celje pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Celje odprla tradicionalna študijska razstava dijakov likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center. Razstava, že šesta po vrsti, bo tudi tokrat pregledno prikazala najboljši izbor likovne tvornosti mladih v šolskem letu 2009/10 in kot vse tovrstne razstave doslej skušala obiskovalce nagovoriti s kombinacijo mladostne svežine, domišljije in poznavanja likovnih zakonitosti. Na ogled bo do 5. junija 2010.

»Umetniki«, kot imenujejo dijake tega programa na šoli, ustvarjajo v sodobno opremljeni učilnici risalnici, kjer so jim na voljo različna avdiovizualna sredstva, grafična preša, peč za žganje gline itd. Poleg splošnoizobraževalnih predmetov imajo dijaki umetniške gimnazije, ki zaključujejo svoje štiriletno šolanje s splošno maturo, v predmetniku še vrsto zanimivih strokovnih predmetov, kot npr. risanje in slikanje, likovno teorijo, predstavitvene tehnike, plastično oblikovanje, osnove varovanja dediščine in bivalno kulturo. Te predmete poučujejo strokovno usposobljeni učitelji, ki pomagajo dijakom širiti znanje in obzorje.

Likovne sledi dijakov umetniške gimnazije je sedaj po skoraj sedmih letih, odkar so se v ta program vpisali prvi dijaki, mogoče najti marsikje: predvsem seveda po šolskih hodnikih in stopniščih, v šolski knjižnici na številnih priložnostnih razstavah, seveda pa tudi zunaj šole, saj umetniška gimnazija sodeluje s številnimi kulturnimi ustanovami v Celju in zunaj njega. Dijaki obiskujejo številne razstave, mnoge pa pripravljajo tudi sami, prirejajo srečanja z različnimi likovnimi umetniki, ustvarjajo na likovnih taborih, npr. v Štanjelu, Piranu, Škofji Loki itd. Redno se z likovnimi deli odzivajo tudi na različne razpise.

[nggallery id=120]

Dijake, ki zaključijo šolanje na umetniški gimnaziji, vodi nadaljnja študijska pot na različne fakultete – poleg študijev, povezanih z likovno umetnostjo, si izbirajo npr. tudi študij tujih jezikov, matematike, slovenščine, prava, psihologije itd.

Likovni izdelki dijakov umetniške gimnazije kažejo na njihov razgiban in živahen pogled na svet, v katerem živijo.

Skip to content