Back to the moon v KSEVTu

Dragi dijakinje in dijaki,

vljudno vabljeni na predavanje Rebecce Bresnik, odvetnice agencije NASA, ki bo v petek, 22. 4., ob 10. uri v Centru Noordung v Vitanju predstavila projekt ARTEMIS – Nazaj na Luno (Back to the Moon, Moon Treaty, Resourses Agreement). Odhod izpred šole je predviden ob 9.00, povratek v Celje okrog 13.30. Obisk predavanja je brezplačen.

Prijave zbiramo do 18. 4. 2022, 20.00 oz. do zapolnitve prostih mest (40) na povezavi https://forms.gle/84QS6Cf4nSxtdCHE6

O PREDAVANJU:
NASA se na Luno odpravlja s komercialnimi in mednarodnimi partnerji, da bi skupaj raziskovali hitreje in več. To delo bo prineslo novo znanje in priložnosti ter navdihnilo naslednjo generacijo vesoljskih raziskovanj. Z odpravo na Luno NASA postavlja temelje, ki bodo sčasoma omogočili človeško raziskovanje Marsa. Luna bo poskusni poligon za preizkušanje tehnologij in virov, ki bodo ljudi popeljali na Mars in še dlje, vključno z izgradnjo trajnostne arhitekture za večkratno uporabo.

O PREDAVATELJICI:
Rebecca Bresnik je odvetnica agencije NASA in profesorica na Pravnem centru Univerze v Houstonu. Ukvarja se s privatizacijo vesolja in pravnimi vprašanji, ki spremljajo vse večjo vlogo zasebnih podjetij v vesoljski industriji. Rebecca že več kot 16 let dela za NASA, trenutno pa je namestnica glavnega svetovalca NASA za mednarodne zadeve in glavna odvetnica za Mednarodno vesoljsko postajo.

Po predavanju bo sledil voden ogled novih razstav Centra Noordung, ki vključujejo zgodovino raziskovanja vesolja od starodavnih ljudstev do Hermana Potočnika Noordunga in njegovih sodobnikov. Prav tako je del novih razstav razlaga o začetku vesolja (veliki pok), razvoj zvez in galaksij. Ne zamudite pa tudi predstavitve evropskega projekta Kopernik, ki nadzira spremembe na Zemlji (klimatske spremembe, spremembe v morjih, zraku, na kopnem), izvedeli boste vse o Marsu in Luni, predstavili pa vam bomo tudi slovenska podjetja, ki razvijajo vesoljske tehnologije.

Vljudno vabljeni.

Skip to content