Dan Evrope na GCC

Dragi dijaki, spoštovani profesorji!

Tudi letošnje leto bomo na GCC tradicionalno počastili dan Evrope (9. 5.). Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo.

NAGRADNI EU INTERAKTIVNI LIST IN NAGRADNI KVIZ
Do 10. 5. do 20.00 vas vabimo v sodelovanju pri dveh nagradnih kvizih …
– EU interaktivni učni list najdete na povezavi https://www.liveworksheets.com/be412278nx (na koncu nujno potrdite izpolnjen list tako, da pritisnete na tipko finish/send to email), pripravile pa so ga Janja Flis, Katarina Hernavs in Tita Cvelfer
– EU kviz najdete na KAHOOTU kamor vpišite PIN 03863807, pripravile pa ga je Andrea Damjanović.

Najboljši tri/-je bodo nagrajeni!

SPLETNO SREČANJE Z NASTJO KLEMENČIČ SCHMIDT (petek, 8. 5., 12.00, Zoom)
Ob dnevu Evrope vabljeni na on-line predavanje, kjer boste  iz prve roke izvedeli, kako poteka življenje  in delo v Bruslju. Predavateljica Celjanka Nastja Klemenčič Schmidt že osemnajst let s svojo družino živi v Bruslju. Dela pri Evropskem parlamentu in sicer na Generalnem direktoratu za komuniciranje (zlasti na področju ozaveščanja mladih).

Predavanje bo v petek, 8. 5., ob 12. uri, na Zoomu. https://us02web.zoom.us/j/89407187053?pwd=WCtma0FZblBsK29SQndORWZRL01NUT09

Vljudno vabljeni!

SPOMIN NA NEPOZABNO (sobota, 9. 5., 10.00, Facebook GCC)
S kratkim filmčkom Spomin na nepozabno so se maturanti Zala Kejžar, Maša Trobiš in Aljaž Primožič spomnili letošnjih velikih evropskih obletnic. Vabljeni na https://www.facebook.com/GimCeljeCenter/ v soboto, 9. 5., ob 10.00.

Letošnje dneve EU na GCC koordinira prof. Valerija Zorko v sodelovanju s člani Debatnega kluba GCC in pod okriljem ESS projekta RaST.

Pojdi na vsebino