Dan Zemlje

Kaj lahko storim jaz?

Anja Paher  iz 3 A in Gabrijela  Razboršek iz 2. Č sta nagrajenki letošnjega natečaja.

Danes se začenja nov dan, danes je čas za nov začetek. Živi z dobrimi mislimi, ki jim bodo sledila plemenita dejanja. Začni zase, nadaljuj za druge in končaj za Zemljo. Reši jo, rešimo jo skupaj!

To je razmišljanje in sporočilo obeh nagrajenk letošnjega natečaja, posvečenega dnevu Zemlje Kaj lahko storim jaz?

To, da bivamo na Zemlji, trenutno edinem z ljudmi naseljenem planetu, bi nam moralo predstavljati privilegij in čast, mi pa tega preprosto ne znamo ali pa ne želimo ceniti.

Sprašujemo se, kaj lahko planet in drugi ljudje naredijo za nas, ampak, ali se lahko enkrat vprašamo, kaj lahko storimo mi za Zemljo in druge prebivalce? Lahko je prelagati krivdo in odgovornost drug na drugega, zares težko pa se je zagledati vase in pogledati resnici v oči … Resnica je, da ubijamo samega sebe, s tem ko ubijamo »svoj« planet. No, kdo mi je sploh dal dovoljenje, da ga označim za našega? Nihče, ravno to želim povedati. Zemlja ni naša! Zemlja ni last nikogar izmed nas. S kakšno pravico si jo lastimo in uničujemo življenje in razmere na njej?

Med prispelimi eseji je komisija, v kateri so bile profesorice Smiljana Adamič Vasič, Majda Kamenšek Gajšek in Ljuba Koprivc Bertoncelj, izbrala in nagradila dva. Nagradi prejmeta

Anja Paher iz 3. A in Gabrijela Razboršek iz 2. Č.  Iskrene čestitke za poslana sporočila tudi Janji Trnovšek iz 2. B, Nastji Tovornik iz 1. B in Tanji Radakovič iz 2.Č.

 

Bodimo pozorni na Anjino in Gabrijelino sporočilo!

Pred mnogimi leti, ko svet še ni bil tako veličasten in ni imel tako velikega obsega kot danes, so ljudje naravo doživljali drugače. Ni jim bila „predmet“, kjer se nič zanimivega ne dogaja. Bila je mogočna, nepojmljiva sila. Ljudem ni nudila zgolj hrane in drv, dajala jim je zatočišče, in kar je najpomembneje, nudila jim je notranji mir. Po težkem dnevu so se lahko odpravili v naravo, da so si zbistrili misli in se pomirili.

Začni z malimi stvarmi. Pozoren bodi pri uporabi elektrike. Ja, res ne potrebuješ sredi dneva prižganih treh luči v stanovanju, poleg tega pa še radia, televizije in računalnika, medtem ko se učiš. Ovitek čokolade ne spada na tla! Za to so smetnjaki, ločuj smeti, naj ti ne bo vseeno, ali vržeš plastenko v zaboj za steklo ali papir. Pokaži, da ti je mar zase, če pa ti je vseeno zase, stori to vsaj za druge, ki jim to nekaj pomeni, stori to za potomce, ki bodo trpeli zaradi posledic tvojih dejanj, ki so bila nepremišljena  in neumna.

Vsem želimo lep Dan Zemlje. Posvetimo svoje najlepše misli sebi in vsem, ki si z nami delijo ta lepi  planet!

Skip to content