Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je leta 1995 svečano sprejela Deklaracijo o načelih strpnosti z namenom, da države članice sprejmejo »vse pozitivne ukrepe, ki so potrebni za spodbujanje strpnosti v naših družbah, ker strpnost ni samo cenjeno načelo, ampak je tudi nujnost za mir ter ekonomski in socialni napredek vseh ljudi«. 16. november pa je bil razglašen za vsakoletni mednarodni dan strpnosti. Obeležili ga bomo tudi na GCC.

Že tretje šolsko leto smo se vključili v projekt Izobraževalnega centra Eksena MEDNARODNI DAN STRPNOSTI – DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO. Letošnja osrednja je STOP OBREKOVANJU in poteka pod častnim pokroviteljstvom varuhinje človekovih pravic ge. Vlaste Nussdorfer.

»Obrekovanje je nestrpnost št. 1.« (Eksena)

Namen projekta je ob priložnosti mednarodnega dneva strpnosti še dodatno izpostaviti in ozavestiti pomen strpnosti in problematiko obrekovanja ter skozi to spodbujati medsebojno spoštovanje, razumevanje, sprejemanje ter posledično prijateljstvo in sodelovanje.

V TEDNU STRPNOSTI (12.–16. november) bodo profesorji na razrednih urah izvedli poučno-ustvarjalno šolsko uro, ki so jo pripravili in podarili dijakom kot prispevek za razvijanje kulture strpnosti, medsebojnega spoštovanja in sodelovanja med mladimi.
Pogovarjali in ustvarjali bomo na temo strpnosti in nestrpnosti, izbrana dela dijakov pa razstavili v šolski knjižnici in jih poslali še na literarni natečaj. Izdelki bodo tudi del nacionalne razstave, z njimi pa se bodo dijaki potegovali za možnost objave v časopisu Delo in obisk pri varuhinji človekovih pravic.

Tudi na GCC smo za #STOPobrekovanju!

Zapisala šolska koordinatorica projekta Tanja Tratenšek, prof.,
po: Program projekta za srednje šole (IC Eksena, 2018).

Več o projektu: https://www.eksena.si/projekti/mi-smo-za-strpnost/mednarodni-dan-strpnosti-v-vrtcih-ter-osnovnih-srednjih-solah/

Slovenski prevod Deklaracije o načelih strpnosti v e-obliki: https://www.eksena.si/deklaracija-o-nacelih-strpnosti

Pojdi na vsebino