Debaterji že na Tajskem

Prvi dan projekta “Discuss, understand … change, environement!” smo preživeli predvsem na letalih in letališčih, ki bodo za vsaj milijardo ljudi, ki smo jih preleteli, ostala zgolj neizpolnjene sanje. Potovanje se je začelo s sanjskim razgledom na morje megle ter alpske vrhove, ki so se iz nje dvigali kakor od človeka nedotaknjeni rajski otoki.
Po postanku v Zurichu smo ponovno preleteli Slovenijo ter nadaljevali pot preko Balkana, Male Azije, Iraka, naftnih držav v Perzijskem zalivu in pristali v Doki v Združenih arabskih emiratih. Nočni pogled na naftne in plinske ploščadi, naftovode, rafinerije, avtoceste ter mesta sredi morja in puščave nam je vzbujal mešane občutke občudovanja in nelagodja, saj nam je postalo še bolj jasno, kako nafta vlada današnjemu svetu.
Po kratkem postanku v Dohi, kjer smo letalo ujeli zgolj zato, ker Quatar airlines čaka vse svoje potnike, smo odleteli naprej proti Bangkoku ter pri tem preleteli Indijski ocean, Indijo in velik del Indokine. Preigrali smo računalniške igrice, preizkusili vse šampone, kreme in gumbe v stranišču našega Boeinga 777, pregledali nekaj epizod Mentalista, obnovili vsebino zadnjega Jamesa Bonda ter preizkusili vso letalsko hrano in pijačo.
Ob prihodu v Bangkok smo tri ure čakali še na prihod Litvancev ter se nato soočili s kruto realnostjo. Prehod iz klimatiziranega letališča, kjer je bilo 19 stopinj, na “svež” Tajski zrak s 85% vlažnostjo ter  38°C je bil enak, kot bi se pri hoji zaletel v steno. Sledila je dve urna vožnja s “Toyoto exspres”, kjer smo se brez varnostnih pasov po predmestju najprej  vozili z 130 kilometri na uro,nato pa se je v središču mesta promet ustavil. Najbrž bi bili v hotelu prej, če bi se odpravili peš. Kljub temu smo po prihodu v hotel, na grozo tajskih gostiteljev, Slovenci želeli takoj oditi na oglede, kar je po njihovem mnenju pomenilo, da z nami resnično ni nekaj v redu. Sklenili smo kompromis in v hotelskem bazenu počakali do 16.00 po lokalnem času, nakar smo se z lokalnim avtobusom odpravili do najbližje tržnice. Avtobus je imel od sandalov lakirana lesena tla (deske), montirane ventilatorje na stropu, ni pa imel vrat…. Domačini na avtobusu so nas opazovali kot, kot da bi zagledali Jetija.
[nggallery id=375]
Tržnica, na kateri nakupujejo predvsem lastniki restavracij, nas ni razočarala, njen vonj nam bo ostal v spominu, najbrž pa tudi v naših oblekah. Ribam, žabam in kačam, ki na pladnjih počasi izdihujejo se sicer ne godi dobro, zato pa je tržnica raj za mačke, ki se lahko prosto sprehajajo po policah in grizljajo razstavljena sveža živila.
Po prihodu Kitajcev se je z večerjo in uradnim pozdravom naš projekt na Tajskem tudi pričel. Čakajo nas naporni dnevi, v katerih bodo morali dijaki in študentje iz različnih držav med seboj sodelovati pri debatah, pripravi predstavitev, saditvi mangrove, ogledih in preživljanju redkih trenutkov prostega časa.
Po več kot 40 urah akcije je čas, da se spočijemo, saj se je že začel nov dan.
Skip to content