DEKD in TKD 2021 (25. 9.–9. 10. 2021)

Pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKD)

—————————————————————————————–

PRAZNA VREČA NE STOJI POKONCI

DOGODEK IN AKTIVNOSTI na GCC ob Dnevih evropske kulturne dediščine (DEKD)

V Tednu kulturne dediščine se bomo z dogodkom z naslovom PRAZNA VREČA NE STOJI POKONCI pridružili aktivnostim in prireditvam ob imenovanju Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021.

Aktivnosti:

  1. Sodelovanje s SŠGT Celje,
  2. sodelovanje z vrtcem Zarja,
  3. pogostitev malčkov izvedejo dijaki SŠGT,
  4. malčke spremljajo dijaki GCC, (program PV-modul LIKOVNO IZRAŽANJE, skladno z učnim načrtom-praktično usposabljanje),
  5. dokumentiranje dogodka (dijakinji GCC, program G),
  6. likovno ustvarjanje na temo »malice v šoli nekoč« (dijaki 3. letnika UG, pri predmetu OVD),
  7. postavitev in vodstvo po razstavi (dijaki UG).

Koordinatorica dogodka: Maja RAK

Pri dogodku so sodelovali:

GCC:, Tanja BRAČUN in praktikantka Nika STRAŠEK

SŠGT Celje: Natalija KOVŠE in Cecilija BOŽNIK 

Vrtec Zarja: ravnateljica Mateja KOBAL, vzgojiteljica Lili STOKLIČ

Z dijaki UG in PV bomo pripravili program aktivnosti ter sodelovali s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem iz Celja in z vrtcem Zarja. Sodelovanja bodo potekala v različnih smereh; med vzgojno-izobraževalnimi programi na GCC, med šolami in med različnimi starostnimi skupinami; od malčkov do srednješolcev, ki so navdih za likovno ustvarjanje izdelkov dobili s pogovori in druženjem s svojimi starši in/ali starimi starši.

  • 16. septembra 2021, ob 10. uri smo gostili skupino predšolskih otrok Vrtca Zarja. Zbrali smo se na notranjem dvorišču GCC, kamor sta skupino štiri in petletnih malčkov Vrtca Zarja pripeljala vzgojitelj in vzgojiteljica, tu pa so aktivnosti prevzele dijakinje 4. letnika programa PV (modul likovno izražanje z mentorico Tanjo Bračun). Malčke so dijakinje razporedile v dve skupini in skupaj smo odšli na sosednjo šolo, »pod brajdo«. Na SŠGT so pripravili dopoldanski obrok, preprosto jed, kakršno so nekoč jedli naše babice in dedki, danes pa te jedi mladi v večini ne poznajo več. To je bil odličen mlečni močnik s suhim sadjem, kosmiči, biskvitnim drobljencem in praženimi lešniki. Obrok so dijaki SŠGT pripravili, skuhali in postregli pod vodstvom mentorice, prof. Cecilije Božnik, ki je potek budno spremljala. Malčki so z zanimanjem opazovali mlade kuharje in natakarje, ki so jim stregli kot v gostilni, kasneje pa obrok »zmazali« in mnogi odšli po »repete«. Ko so končali z obrokom so jih naše dijakinje programa PV vključile v igro za otroke Gnilo jajce, kakršno so poznali že njihovi starši in stari starši.

Ostale aktivnosti (likovno ustvarjanje in postavitev razstave) se bodo odvijale kasneje, v obdobju TKD (od 25. 9. –9. 10.)

  • Dijaki GCC bodo dogodek (pogostitev) dokumentirali in kasneje postavili razstavo fotografij na naši šoli.
  • Dijaki programa umetniška gimnazija bodo izvedli tudi likovno nalogo na temo »malice v šoli nekoč«. Izbor likovnih izdelkov bomo prav tako predstavili na razstavi v prostorih Gimnazije Celje – Center in/ali na spletu.
Skip to content