Dijaki na rdeči preprogi

Vsako leto se spomnimo na rojstvo našega velikega pesnika dr. Franceta Prešerna in ga na šoli praznujemo kot ta veseli dan kulture. Tudi letošnji 3. december je bil posvečen kulturi. V eni prireditvi smo združili podelitev šolskih Prešernovih priznanj, ki so jih prejeli dijaki tretjega oziroma četrtega letnika za svoj prispevek k živahnemu in bogatemu kulturnemu utripu na šoli in zunaj nje, ter zaključek natečaja za najboljšo dijaško kratko zgodbo. [imagebrowser id=57]

Kulturni dogodek, ki je potekal 3. šolsko uro v knjižnici, je bil drugačen – svež, poseben in svečan – saj smo ta priznanja podelili prvič, prav tako prvi natečaj pa bo mogoče spodbudil še več piscev.

Dijaki so izmed desetih zgodb, ki so prispela na natečaj, izglasovali, da je najboljša, Od zibelke do neba avtorja Žana Žveplana iz 4. č. Strokovna komisija, ki so jo sestavljale profesorice Ljudmila Kajtner, Irma Vrečko in Tanja Tratenšek, pa so se soglasno odločile, da zgodba Barbare Premužič iz 4. e z naslovom Tisti, tam … najbolj zadosti vsem zahtevanim kriterijem, saj, kot je povedala prof. Vrečko, »vsebuje spoj vseh pričakovanih elementov, avtorica je pripoved o dogodku spretno prepletla z izvrstnimi opisi in z izpovednimi, slogovno zanimivimi, svežimi pasusi«. Oba sta bila nagrajena s knjižno nagrado; zbirko kratkih zgodb nagrajenke letošnjega slovenskega knjižnega sejma.

Gospod ravnatelj je podelil dvajset priznanj. Program, ki ga je pripravila prof. Darja Poglajen, sta povezovali Vesna Skornšek in Sabina Zaleznik, popestrili pa so ga violinistki Anja Daničič in Sanja Uduč, flavtistki Blanka Štorgel in Ana Jazbec, fantje iz Okteta 9, naše pevke ter Anže Korenjak in Ana Marija Klavžar,  ki sta izvrstno odpela Prešernovo pesem O, Vrba. Zanimiva scena z rdečo preprogo je bila postavljena po zamisli prof. Tanje Tramšek.

Skip to content