GCC naj kratka zgodba 2021

Na 13. literarni natečaj NAJ KRATKA ZGODBA GCC je prispelo 24 zelo raznolikih zgodb. Dijaki so se lotili različnih žanrov, v letošnji beri zgodb so bili še posebej izraziti iracionalni, fantastični elementi, opazen je kreativni napredek dijakov, ki so na razpisu sodelovali večkrat. Razveseljuje, da je letos izstopal tudi glas fantov.

Mentorici natečaja sta tudi letos izbrali dve naj kratki zgodbi. Prepričali sta ju TEA SIMIĆ (4. b) in EVA ŠKET (4. i). Dijaki pa so največ glasov namenili zgodbi, ki jo je napisala NINA ŠOŠTARIČ (1. a).

Utemeljitev izbora: “Teina zgodba BRILJANTNA BARVA HIŠNIKA govori o povprečnežu. Kdo je hišnik? Meje svojega sivega sveta si je določil s pravili in rutino vsakdanjih opravil, ki mu nudijo varnost znotraj družbenih norm, a ga tudi razosebljajo. Svojo pravo in spontano osebnost, ko je bil svet še poln mavričnih barv, umetnosti in smisla, je izgubil že dolgo nazaj, ostajajo mu le spomini in stara vstopnica. Ta hišniku pomaga ohranjati dostojanstvo v svetu osamljenosti in praznine, ki ga ne more spremeniti, a iz njega tudi ne beži. Zdi se, da se zateka v svet domišljije zaradi nezmožnosti delovanja v resničnem svetu. Zanimiv je tudi slog. Avtorica uporablja dolge, zapletene povedi, jezikovne domislice in barvno slikanje. Meje med opisi dogodkov, razmišljanji in spomini glavne osebe so zabrisane, kar zahteva poglobljeno branje.

Evina  zgodba KOŽUH pa nam predstavi domačega ljubljenčka. Mačji mladič je sprva nebogljen, povsem odvisen od človeške pomoči, a ko odrašča, mu zadiši svoboda, ki mu omogoča polnost bivanja. Človeška navezanost nanj, pretirana pozornost in skrb ga vse bolj utesnjujejo in so mu odveč. Kot pravi avtorica, „mali sonček“ (ljubka igračka) postane „mali Elliot“ – dobi svojo individualnost in pravico do samostojnosti. Avtorica prepriča s svojo jezikovno spretnostjo, tekočo pripovedno linijo in dinamičnim ritmom, ki ga ustvarja vodilni motiv. Napetost vseskozi narašča in se umirjeno izteče v sporočilo, da nam živali lahko v svetu izgubljenih vrednot osmišljajo življenje, a jih ne smemo sebično podrejati našim čustvenim potrebam in omejevati njihove avtentičnosti.

Ninina zgodba DEKLICA MED ZVEZDAMI govori o ljubečem odnosu med dedkom in vnukinjo. Ljubezen, sočutje in dobrota so vrednote, ki nam osmišljajo življenje in povezujejo različne generacije.”

Avtorice najboljših zgodb so prejele knjižno nagrado, priznanje in objavo v dijaški literarni reviji Podstrešje.

Svoje kratke zgodbe so prispevali še: Eva Stojkovski (1. č), Teja Zagoričnik (1. i), Jakob Tajnšek, Neža Bobik (oba 1. j), Petra Žuraj (2. a), Ana Kumperger, Pia Sajovic, Karin Suhovršnik (vse 2. č), Sara Aplinc (2. h), Maruša Artank (2. i), Naj Zazijal (3. b), Jaka Osetič, Nika Turnšek (oba 3. c), Andraž Bregar (3. č), Eva Krejić (3. i), Aiken Maja Dobaj (3. j), Nika Herček (4. b), Ava Boštjančič (4. c) in Sara Kukaj (4. č).

Iskrene čestitke vsem! Se beremo naslednje leto, do takrat pa vam želimo obilo ustvarjalnega navdiha in snovi za nove zgodbe! 

Mentorici Tanja Tratenšek in Ljuba Koprivc Bertoncelj

Skip to content