Igrajmo se! Učimo se!

7. 1. 2021 smo v Muzeju novejše zgodovine Celje odprli občasno razstavo z naslovom Igrajmo se! Učimo se! Didaktične igre v pomoč govornemu razvoju otok. Gre za razstavo izdelkov in didaktičnih igrač.

Pri strokovnem modulu jezikovno izražanje otrok dijaki 3. letnika Gimnazije Celje – Center program predšolska vzgoja načrtujejo in izdelajo didaktične igre, ki spodbujajo razvoj govora ter besedišča predšolskih otrok. Dijaki dobijo temo in navodila, da morajo  v svojo didaktično igro vključiti navodila za igro, ves didaktični material, igre finomotorike, igre opismenjevanja ter igre orientacije na sebi (levo, desno) ali v prostoru (raba predlogov).

Razstavljene igre so nastale lani spomladi med karanteno. Skupine so dobile navodila pri videopouku, nato pa so se dijaki sami srečevali po spletu, si razdelili delo in o napredku redno obveščali profesorico predmeta Tanjo Štante Benčina, ki je tudi idejna vodja razstavnega projekta. Po dogovoru so uporabili samo materiale, ki so jih imeli doma, in odpadne materiale.  Pri pouku dijaki vidijo, kaj je naredil njihov sošolec, tokrat pa so igro v celoti videli šele, ko smo se vrnili v šolske klopi in ko je vsak prinesel tisti del igre, za katerega je bil zadolžen. Zgodilo se je, da je bila kakšna igra res lepo izdelana, zanimiva, a škatla premajhna za vse, kar naj bi bilo v njej.

Igra je sestavni del otrokovega življenja. Z njo otrok pridobiva znanje, razvija sposobnosti in se hkrati zabava, torej se učenje in igra ne izključujeta. Didaktična igra je igra z določenimi ciljem, nalogo in skrbno izbranimi pravili ter zanimivo vsebino.  

Dijaki so ob tem spoznali, kako pomembno je sporazumevanje za ljudi. Didaktične igre, ki so v pomoč govornemu razvoju, spodbujajo sporazumevalno zmožnost otrok, zato se jih igrajmo – in se ob tem česa novega naučimo.

Avtorice didaktičnih iger:

JAJČARIJA: Katarina Rednjak, Adela Husejnović, Brina Krejan, Ela Medved, vse 4. j.

GREGORJEVO: Sara Bednjički, Lana Dobrotinšek, Nika Romih, Janja Plahuta, vse 4. j.

NA VRTU: Saša Zvonar, Lea Aram, Lorna Lucija Hacin, Ines Tabaković, vse 4. j.

KAKO SE ZNAJDEM V PROMETU?: Pika Velenšek, Teja Špilek, Manja Jelčič, Anja Potočnik, Nika Šardi, vse 4. a.

UGANI, KDO SEM!: Sara Tanšek, Katjuša Feldin, Patricija Grebovšek, Ajda Mandelc, Kaja Skerbiš, vse 4. a.

LETNI ČASI – PIŠEM, BRIŠEM, RIŠEM IN SE UČIM: Eva Turk, Ana Kovče, Amadeja Marn, Nika Poklečki, vse 4. a.

LOV ZA PEPELKINIM ČEVELJCEM: Maja Imperl, Zala Šajtegel, Tara Soderžnik, Ana Keblič, vse 4. h.

Mentorici:

Tanja Štante Benčina, prof.

Tanja Bračun, prof.

Pojdi na vsebino