Informacije za maturante 2021-22

Informacije o vpogledih in ugovorih na splošni maturi

Zaključek šolskega leta, izpiti, matura, valeta, podelitve maturitetnih spričeval

Maturantke in maturante obveščamo, da morajo učitelji ocene zaključiti in vpisati do 19. 5. 2022, ko bomo imeli tudi ocenjevalno konferenco.

Podelitev spričeval bo v ponedeljek, 23. 5., ob 7.55 (razpored učilnic bo objavljen v eAsistentu). Sledi maturantski piknik na rondoju za šolo in predaja ključa ter čopiča (6. ura v športni dvorani).

Med 23. in 27. 5. maturantke in maturante vabimo na vse priprave na maturo (obvezni in izbirni predmeti), ki jih bomo izvajali po urniku.

V času med 24. in 27. 5. lahko maturantke in maturanti, ki želijo zvišati oceno pri posameznem predmetu opravljajo tudi predmetne izpite oz. največ 1 popravni ali dopolnilni izpit.

Splošna matura se nadaljuje v soboto, 28. 5., ko se začenja tudi poklicna matura. Vsi sedežni redi in kasneje tudi razporedi ustnih izpitov bodo objavljeni v eUčilnicah. Maturitetne koledarje najdete tudi na spletni strani Republiškega izpitnega centra

Valeta bo v petek, 24. 6., ob 19. uri na prizorišču Kozolec v Braslovčah.

Podelitve maturitetnih spričeval bodo:

– v sredo, 6. 7., ob 18. uri na rondoju za šolo (poklicna matura),

– v ponedeljek, 11. 7., ob 18. uri na rondoju za šolo (splošna matura).

Izvedba splošne mature 2022

PREDSTAVITVE ŠTUDIJEV

Drage dijakinje in dijaki,

odločitev za študij se počasi bliža. Fakultete bodo še pred informativnimi dnevi pripravile vrsto online dogodkov, na katerih boste lahko dobili vpogled v vsebino študija posameznih smeri. Razpored predstavitev in povezave bomo objavljali v tabeli tej strani. Termine predstavitev, ki jih bodo izvedli profesorji skupaj s študenti, bomo sproti objavljali, zato spremembe redno spremljajte.

Za vsakršna vprašanja v zvezi s študijem pa se lahko vedno obrnete na naju.

Želiva vama prijetno nadaljevanje tedna in vas lepo pozdravljava.

Nives Laul in Helena Maher Resinovič

Izpitni roki po koncu pouka v 4. letniku

Tudi letošnje leto lahko dijaki zaključnega letnika programov srednjega strokovnega izobraževanja, srednjega poklicno-tehniškega izobraževanja, gimnazij in dijaki poklicnega ali maturitetnega
tečaja opravljajo izpit, s katerim popravlja negativno oceno letnika oziroma pridobiva manjkajočo oceno, 24. in 25. maja 2022. Opravljajo lahko največ en izpit, in sicer dopolnilni ali popravni.

Med 24. in 27. 5. lahko dijaki opravljajo tudi predmetne izpite (zviševanje ocene).

Roke za prijavo na izredne izpitne roke po koncu pouka v 4. letnikih bomo objavili kasneje.

Poskusna matura

Predmaturitetne preizkuse bomo organizirali 8., 10. in 11. 3. 2022. Vse informacije in razporede najdete v spodnji datoteki.

Zvočnice, Nakvis, priprave na sprejemne izpite ALUO, FA, PeF

ZKP RTV Slovenija v sodelovanju z Radiem Slovenija in ob podpori Javne agencije za knjigo RS izdal letošnji maturitetni branji – romana Andreja Hienga Čudežni Feliks in Francisa Scotta Fitzgeralda Veliki Gatsby. Več informacij najdete na povezavi:

https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/tik-pred-zimskimi-pocitnicami-izid-zvocnic-cudezni-feliks-in-veliki-gatsby/612783

Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu vas vabi k obisku posodobljene spletne strani https://www.nakvis.si/ in youtube kanal https://www.youtube.com/channel/UCB1f7OXBeO1QN8p4MlfiNSw, kjer lahko bodoči študenti in drugi zainteresirani pred vpisom poiščejo ključne informacije o posameznih visokošolskih zavodih in študijskih programih.

Tudi v tem šolskem letu je ena od dejavnosti Društva GCC organizacija priprav na sprejemne izpite umetniških akademij in Fakultete za arhitekturo za dijake 3. in 4. letnikov. Priprave vodi mag. Andreja Džakušič, (priprava za sprejemne izpite na umetniških akademijah) ter Tim Jevšenak, študent arhitekture. Udeleženci spoznavajo tudi trende v sodobni umetnosti in imajo priložnost vrednotiti trenutna dogajanja v referenčnih galerijah, dogodkih po Slovenji kot tudi v svetu. Slednje jim bo ravno tako koristilo pri sprejemnih izpitih (zagovori), razširilo pa bo tudi njihovo splošno življenjsko razgledanost. Vljudno vabljeni, da se prijavite s spletnim obrazcem:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdEof9Tl2oZGmlG7Aj-BVAYproCqvnKIvwT9SUa4JPw6c26aw/viewform?fbzx=6535673333559191745

DOS in Razturi na maturi

V Dijaški organizaciji Slovenije smo vsak dan izpostavljeni soočanju s posledicami tako šolanja na daljavo kot hibridnega načina šolanja. Generacije šolane v času pandemije se poleg osebnih težav, ki jih je ta pustila, soočamo tudi s primanjkljajem šolske snovi ali slabše obdelanimi tematskimi enotami. Vse to sprejemamo z velikim razumevanjem, katerega smo izrazili že s pobudo za maturitetne prilagoditve, ki so bile sprejete že novembra, in jih najdete na spletnem naslovu https://www.ric.si/mma/Prilagoditve%20SM22_final_2.pdf/2021110813574004/, če z njimi še niste seznanjeni. S sklepom ministrice pa se lahko seznanite na naslednji povezavi: https://zakonodaja.ulinfotok.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-3821.

Ker maturitetne prilagoditve primanjkljaja snovi vseeno ne odpravijo, smo se odločili tudi za sodelovanje s spletno platformo ‘Razturi na maturi’, ki jo dijaki zagotovo že poznajo. Vse aktivnosti v okviru sodelovanja DOS z Razturi na maturi so namenjene vsem dijakom in ne samo maturantom. Lepo vas prosimo, da to sporočilo in vse informacije posredujete dijakom na vaši šoli.

Sodelovanje smo razdelili v dva nivoja, in sicer:

1 – ‘DOStop’

DOStop je posebej znižana ponudba 5 mesečnega dostopa do vseh vsebin na spletni platformi ‘Razturi na maturi’. Ta vključuje video razlage srednješolske snovi za slovenščino, angleščino in matematiko ter vaje, rešene maturitetne pole in dostop do preteklih webinarjev.

V paketu DOStop pa je vključen tudi podroben učni načrt, da bo dijakom pravočasno uspelo obdelati vso maturitetno snov, dostop do vseh webinarjev za pripravo na pisanje maturitetnega eseja, popust na dodatne tečaje in inštrukcije.

2 – Štirje webinarji

Organizirali bomo tudi štiri brezplačne webinarje, ki si po vrsti sledijo:

29. januarja, od 10. do 13. ure = angleščina na maturi (pregled snovi iz angleščine na maturi)

12. februarja, od 10. do 13. ure = matematika na maturi (pregled snovi iz matematike na maturi)

26. februarja, od 10. do 13. ure = webinar na temo: »Kako se fizično in psihično pripraviti na maturitetno obdobje?«

12. marca = slovenščina na maturi in maturitetni esej

Udeležba na webinarjih je popolnoma brezplačna, na prvi webinar, ki bo to soboto pa se lahko že prijavite na tem linku https://www.eventbrite.co.uk/e/dosxrnm-anglescina-na-maturi-2022-tickets-250025652457 .

Vse informacije glede ‘DOStopa’, njegovega zakupa in webinarjev, so še enkrat dostopne tukaj https://www.razturinamaturi.si/dos-x-rnm .

V priponki Vam pošiljamo tudi fotografijo objave, za katero bi prosili, da jo objavite na šolskih socialnih omrežjih in pa delite med dijake, zadnje velja tudi za to elektronsko sporočilo. Na našem Instagram profilu @dijaskaorgslo pa je možnost tudi, da delite našo objavo.

Za vse dodatne informacije smo na voljo preko ali pa preko Instagram računa @dijaskaorgslo.

Še enkrat pa opominjamo na dogodek ‘Vse o mentalnem zdravju’, ki bo 28. januarja 2022, ob 15.30 uri, preko videokonferenčnega sistema Zoom.

Radi bi seznanili dijake s ključnimi informacijami o duševnem zdravju. Spoznali bomo kaj duševno zdravje sploh je, kako prepoznati poslabšanje le tega, kako poiskati pomoč ter veliko drugih koristnih podatkov. Na okrogli mizi bodo z nami gostje, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem mladostnikov in nam bodo pomagale odgovoriti na ključna vprašanja; tudi tista, ki bodo prišla s strani dijakov.

Prosim, da se za udeležbo na dogodku dijaki prijavijo preko obrazca:

https://docs.google.com/forms/d/1CW8dpXVAnIF0F5hCcpFOibc_rocwg1vNg14YfaepHbs/edit?ts=61edc666 .

MEPI karierna izvidnica in INFORMATIVA 2022

V sodelovanju z Zlatniki, ki prihajajo iz vrst študentov in Društvom prejemnikov zlatega priznanja MEPI, v okviru Kariernega tedna Mreže KROJ, organiziramo spletni neformalni dogodek za dijake 3. in 4. letnikov – t.i. KARIERNO IZVIDNICO. 13. januarja ob 18. uri bodo študenti Zlatniki iz prve roke predstavili posamezne fakse in študijske smeri. V dveh urah bodo lahko dijaki podrobneje spoznali 3 študijske smeri po lastni izbiri. Priložnost, da mladi pridobijo relevantne in realne informacije o študiju s katerim se spogledujejo, in sicer še pred informativnimi dnevi oz. preden se lotijo izpolnjevanja prijave. ️Dogodek bo dostopen preko spletne povezave. Število mest je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava najkasneje do petka, 7. januarja 2022. Za več informacij in prijavo klikni tukaj.

21. in 22. 1. bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala 14. informativa – sejem izobraževanja in poklicev. Več informacij najdeš na spletni strani dogodka Domov | Informativa

VIRTUALNE PREDSTAVITVE FAKULTET – karierni dan 2021

V spodnjih dokumentih najdete povezave do videokonferenčnih sob, kjer bodo predstavniki fakultet odgovarjali na vaša vprašanja na kariernem dnevu 2021. V drugem dokumentu najdete tudi seznam fakultet in študijskih programov, ki jih ponujajo.

KARIERNI DAN 2021

Objavljamo program kariernega dne 2021, ki ga za dijake 3. in 4. letnikov pripravljamo v torek, 21. 12. 2021. Več informacij najdete tudi v MS Teams.

PREDLOGI PRILAGODITEV SPLOŠNE IN POKLICNE MATURE 2022

Državni izpitni center je na spletnih straneh objavil predloge prilagoditev, ki sta jih državni komisiji za splošno in poklicno maturo predlagali za spomladanski in jesenski rok mature 2022.

Poklicna matura: https://www.ric.si/sporocila/2021110814090698/

Splošna matura: https://www.ric.si/sporocila/2021110814103549/

Pojdi na vsebino