Iskali smo Higgsov bozon

31.  3. 2017 sta se dva naša dijaka, Mitja Suvajac in Ema Pilih, udeležila seminarja, ki je potekal na FMF in na IJS v Ljubljani. Zanimivemu predavanju o osnovnih delcih je sledilo predavanje v podjetju CosyLab, ki je v svetu vodilno na področju krmiljenja velikih sistemov, tudi pospeševalnikov.

Nato so dijaki v parih tri ure obdelovali podatke, ki so jih pridobili z meritvami raziskovalci v Cernu.

Med enourno videokonferenco so skupine dijakov iz Francije, Brazilije, Slovaške, ZDA in Slovenije poročale o dobljenih rezultatih.  Za slovensko ekipo, ki je štela okoli štirideset dijakov, sta to odlično opravila dijak GCC, Mitja Suvajac in dijakinja iz Maribora.

Videokonferenco sta vodila raziskovalca iz Cerna.

Mitju iskreno čestitamo!

Aktiv učiteljev naravoslovja

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”619″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”280″ thumbnail_height=”195″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”2″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Skip to content