Konfucijev teden ob kitajskem novem letu na GCC

Nekaj dejstev o kitajskem koledarju in kitajskem novem letu …

Moderna Kitajska uporablja seveda uporablja gregorijanski koledar, toda tradicionalni kitajski koledar še vedno določa datume praznikov, kjer med  najpomembnejše sodi kitajsko  novo leto. Dnevi v kitajskem koledarju se začnejo in končajo opolnoči. Meseci se pričnejo na dan mlaja (prazna luna). Leta se začnejo na drugo (ali tretjo) prazno luno po zimskem sončnem obratu. Začetek in konec vsakega meseca temelji na sončevih dobah. Šestdesetiški cikel, ki ga sestavljajo debla (干) in veje (支), se uporablja za identifikacijo leta, meseca in prestopnega meseca. Dolžina meseca se označi kot dolgo (大, dobesedno “veliko” za mesece s 30 dnevi) ali kratko (小, dobesedno “majhno” za mesece z 29 dnevi). Leto 2022 bo v znamenju črnega vodnega Tigra, ki bo svojo vladavino začel v torek, 1. februarja 2022, ko se po kitajskem lunarnem koledarju prične novo leto, ki ga Kitajci štejejo kot leto 4719. Ker pa prvi dan vodnega Tigra zodiakalno pade na 4. februarja 2022, bi bil po kitajski tradiciji otrok, rojen le dan pred 4. februarju še Bivol (in torej ne Tiger).

Leto 2022 bo zaznamovalo znamenje jang-vodnega Tigra. Povezava janga in vode asociira na tekočo vodo, torej reko, lahko tudi oblak. Prav element vode bo letu 2022 pomagal Tigru, ki sicer sodi v skupino, ki mu vlada element lesa, do posebne moči. Ker jang vlada tudi ognju (oziroma soncu), to za leto 2022 pomeni veliko močne energije lesa za veliko ljudi. Še posebno srečni bodo v tem letu vsi tisti, ki imajo v svojih natalnih kartah zapisano, da je les njihov srečni element.

Stvari, ki v letu tigra prinašajo srečo:

  • srečne številke: 1, 3 in 4, pa tudi številke, ki so iz njih sestavljene (npr. 13 in 43),
  • srečni dnevi: vsak 16. in 27. dan vsakega kitajskega lunarnega meseca,
  • srečne barve: modra, siva, oranžna,
  • srečne rože: rumena lilija, cineraria,
  • srečne smeri neba: vzhod, sever, jug,
  • srečni meseci: tretji, sedmi in deseti kitajski lunarni mesec. Stvari, ki se jih gre v letu tigra izogibati:
  • nesrečne številke: 6, 7 in 8, pa tudi številke, ki so iz njih sestavljene (npr. 67 in 87),
  • nesrečna barva: rjava,
  • nesrečna smer: jugo-zahod,
  • nesrečni meseci: prvi, četrti in enajsti kitajski lunarni mesec.

Yi Jing (Knjiga premen) o vodnem Tigru

Tiger je povezan s strelo ali gibanjem po kitajskem Yi Jingu. Vodni Tiger je zato ekvivalent heksagrama vodnega groma, katerega sporočilo je ‘premikanje znotraj vode’. Gre za znamenje, ki pooseblja rast otroka v maternici. Zato Yi Jing za leto 2022 svetuje določeno mero previdnost, pa vendar tudi rast, razvoj, izzive, kreativnost in načrtovanje. Tigrov mesec je prvi pomladanski mesec. Takrat prične kliti seme in poganjati prvo rastlinje. Ker februar v Tigrovem letu vsebuje tri yange, kitajska tradicija temu letu napoveduje srečne začetke.

Leto 2022 vsekakor bo odlično leto za začetek novega posla ali spremembo kariere in kariernih ciljev.

KONFUCIJEV TEDEN OB KITAJSKEM NOVEM LETU NA GCC (24.-28. 1. 2022)

Obvezne prijave na vse dogodke zbiramo na povezavi https://forms.gle/o61YJpLgRPNvsPi2A do 23. 1. 2022!

Ponedeljek, 24. 1. 2022

09.00, II. OŠ Celje

Delavnice in prikaz borilnih veščin na osnovni šoli. Otroci bodo najprej spoznali sklop 5 stilov Wudang stila notranjega kungfuja, nato pa se tudi sami preizkusili v vihtenju kitajske borilne pahljače, fuchena, palice in meča.

12.25, GCC, plesna učilnica

Delavnica iz borilnih veščin, kjer bomo naučili dijake in druge udeležence tradicionalno kitajsko formo Taiji quan 24. Na delavnicah bodo udeleženci tudi spoznali filozofijo in ozadje vsakega giba. Vabljeni torej vsi, ki se želite naučiti, kako na naraven način ohraniti svoje telo umirjeno, vitalno in uravnovešeno. Delavnice bo vodila Katarina Potočnik. Delavnice bodo trajale 1 uro.

Torek, 25. 1. 2022

11.35, Konfucijeva učilnica

Odprtje razstave vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji »Potujoči VAZ« in predstavitev najaktualnejših pedagoških in projektnih vsebin na Oddelku za azijske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Skozi predstavitev muzejskih predmetov bomo predstavili digitalizacijo kitajske kulturne dediščine v Sloveniji, z njo pa tudi projekt Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji in različne  vidike raziskovanja kitajske družbe, ki jih poučujemo na oddelku. Ker smo v času kitajskega novega leta bomo še posebej izpostavili »preigravanja« simbolnih pomenov kitajskih besed in motivov ob prazniku pomladi. Predstavitev bo zastavljena interaktivno in bo vključevala sodelovanje dijakov in dijakinj.

Predstavitev bosta izvedli profesorica dr. prof. Nataša Vampelj Suhadolnik in raziskovalka Filozofske fakultete Ljubljana Dunja Zorman. Predavanje z delavnicami bo trajalo 1 uro.

Sreda, 26. 1. 2022

13.15, Konfucijeva učilnica

Konfucijeve delavnice (predstavitev navad ob kitajskem novem letu in učenje voščil v kitajščini, rezanke in vozli, pisanje pismenke za srečo in novoletnih voščil, izdelovanje lampijončka, izdelovanje tigrovih pokrival za otroke. Delavnica bo trajala 2 uri.

Četrtek, 27. 1. 2022

14.00, Konfucijeva učilnica

Kulinarične delavnice (kitajski žlikrofi)

16.00, Konfucijeva učilnica

Umetnost čaja s Filipom in Urhom Burnikom

Petek, 28. 1. 2022

10.00, Konfucijeva učilnica

Premiera senčnega gledališča GCC: Mulanina zgodba

Ponosni smo, da vam lahko predstavimo tradicionalno kitajsko gledališče senčnih lutk Konfucijeve učilnice Celje, kjer bomo predstavili zanimivo zgodbo klasične bojevnice Mulan, ki je pogumno odšla v boj namesto svojega očeta in se hrabro borila za svoje cesarstvo.  Na predstavi boste spoznali klasičnega junaka kitajske mitologije Sun Wukonga, ki nam bo Mulanino zgodbo povedal v kitajščini. Njegove besede bomo pa lahko razumeli s pomočjo našega velikega književnega lika Kekca. Na predstavi bodo nastopali dijaki GGC, ki obiskujejo Konfucijev krožek.

Pojdi na vsebino