Kulturno za spodbuden začetek novega šolskega leta

Kot vsako leto doslej, bo tudi letošnji začetek šolskega leta na Gimnaziji Celje – Center, kulturno obarvan in vesel, v znamenju gledališke in glasbene umetnosti, ki bosta razgibali šolo in mesto. Člani gimnazijske dramske skupine so pripravili in na oder postavili Ionescovo Plešasto pevko, ki jo bodo za sošolce izvedli 13. in 14. 9., za javnost pa v sredo, 15. 9., ob 19. uri v Celjskem domu. Dan kasneje bo dijaški nagradni izlet na avstrijsko Koroško, teden pa se bo sklenil v petek, 17. 9., ob 12.30 v parku za šolo s koncertom šolske vokalne zasedbe Oktet 9 in inštrumentalne skupine The Šlager’s. Koncert pripravljajo v okviru Unesco dejavnosti, ki potekajo na šoli, in sicer v počastitev svetovnega dneva miru in evropskega dneva jezikov.

Predpremierno je bila Plešasta pevka uprizorjena že maja, tokrat pa bo antidrama Eugena Ionesca, ki prikazuje srečanje dveh meščanskih družin, premierno uprizorjena tudi za javnost. Drama absurda z groteskno komiko razkriva izpraznjeno meščansko življenje in odtujenost v medčloveških odnosih. Pogovori med zakonci so izvotljeni, odtujenost pa prignana do absurda, ko se lastna mož in žena sploh ne poznata več. Jezik kot sredstvo komunikacije je le še veriga puhlic in vsakdanjih fraz in razpada v nepovezano, nelogično, nesmiselno zaporedje stavkov, besed, glasov, ponavljanj. Drama je bila krstno uprizorjena leta 1950, a je še vedno aktualna satira na meščansko družbo, ki ne ponuja in ne zahteva več nobenih vrednot, edino, kar zagotavlja, je življenje v prazno … V predstavi, ki je nastala pod mentorskim vodstvom profesorice Bergit Vrečko, bodo nastopili dijaki: Neža Justinek, Sara Železnik, Luka Bokšan, Borut Stojilković, Vesna Rehar (zamenjava: Janja Kamenik) in Alen Kurtiš.

[imagebrowser id=122]

Teden se bo sklenil bolj lahkotno, z dvema šolskima glasbenima zasedbama – skupino The Šlager’s in priljubljeno fantovsko vokalno zasedbo Oktet 9, ki bosta za vse sedanje in nekdanje dijake, zlasti pa za prvošolce, pripravili tradicionalni koncert na prostem. V okviru koncerta bodo dijaki tudi letošnje leto zasadili drevo in tako počastili svetovni dan miru, pester program z različnih jezikovnih področij pa bo manifestiral odprtost in tolerantnost dijakov ter obeležil evropski dan jezikov. Gimnazija Celje – Center je namreč aktivna članica mednarodne Unesco ASPnet mreže šol.

Obenem je ta niz prireditev uvod v tradicionalni teden drugačnega pouka, teden obveznih izbirnih vsebin (27. 9. – 1. 10.), ko bo šola dijakom med 1. in 3. letnikom ponudila številna predavanja, delavnice, aktivnosti in ekskurzije, četrtošolci pa bodo odpotovali na maturantske ekskurzije po Evropi.

Skip to content