Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo

16. november je mednarodni dan strpnosti, ki ga je v Deklaraciji o načelih strpnosti https://sl.wikipedia.org/wiki/Deklaracija_o_na%C4%8Delih_strpnosti razglasila Generalna konferenca UNESCO na svojem zasedanju 16. 11. 1995.

Za obeležitev mednarodnega dneva strpnosti v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah Izobraževalni center Eksena izvaja projekt MEDNARODNI DAN STRPNOSTI – DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO, ki se mu vsako leto pridružimo tudi na naši šoli.

Projekt je namenjen ozaveščanju pomena strpnosti med otroki in mladimi ter spodbujanju spoštljivih medsebojnih odnosov, razumevanja, sodelovanja, prijateljstva in sožitja. Več na: http://www.eksena.si/mi-smo-za-strpnost/mednarodni-dan-strpnosti-v-vrtcih-ter-osnovnih-srednjih-solah/

Letos poteka na temo: Z drugimi ravnaj tako, kot si želiš, da bi drugi ravnali s tabo.

Za dijake so pripravili izobraževalno-ustvarjalno delavnico, ki jo bomo izvedli, ko se vrnemo na šolo.

S poezijo in prozo bodo dijaki lahko sodelovali tudi na likovno-literarnem natečaju, ki je del projekta. Najbolj ekspresivni izdelki otrok, učencev in dijakov so vsako leto razstavljeni na osrednji nacionalni razstavi(do zdaj v Državnem zboru in Hiši EU v Ljubljani).

»Strpnost je v sodobnem času še toliko bolj pomembna in ključna za zdrav in tvoren razvoj posameznika in družbe, zato je bistveno, da se zavedamo, da strpnost ni nekaj samoumevnega, ampak si je zanjo potrebno prizadevati, se o njej izobraževati in jo trajno negovati.« (IC Eksena)

Tudi na naši šoli si profesorji in dijaki prizadevamo za strpne medosebne odnose.

Zapisala Tanja Tratenšek, prof., koordinatorica projekta na šoli,  

po: Program projekta za srednje šole (IC Eksena, 2020)

Skip to content