Mednarodni uspeh naših debaterjev

V nedeljo, 7. 11. 2010, se je v Ljutomeru zaključil srednješolski mednarodni debatni turnir. Na doslej največjem mednarodnem debatnem tekmovanju, ki je bilo kadarkoli organirano v Sloveniji, je sodelovalo 48 ekip iz 15. držav, med drugim tudi iz Južne Koreje, Katarja, ZDA in Turčije.
Teme o katerih so dijaki  razpravljali na turnirju so med drugim bile: podelitev dovoljenja za bivanje nezakonitim priseljencem v EU, uvedba univerzalnega dohodka, ki bi ga prejemal vsak državljan po 18. letu, uvedba obvezne delitve dobička med vse zaposlene, sprejetje Kosova v EU predvsemi drugimi državami z Zahodnega Balkana.
Po šestih debatnih krogih sta se od slovenskih predstavnikov v četrtfinale uvrstili le ekipi, ki sta zastopali našo šolo, Gimnazijo Celje – Center. Premagali so jih kasnejši zmagovalci turnirja Estonci ter četrtouvrščeni Hrvati. Na koncu so Sašo Vozlič iz 2. b ter Martin Paskvale in Anže Lamut iz 3. d ekipno osvojili 6. mesto. Anita Amon iz 3. d ter Nastja Strnad in Nina Grobelšek iz 3. č pa sedmo mesto.
Anita Amon je bila ob tem enajsta v kategoriji posameznih govorcev, Nastja Strnad pa je v tej kategoriji osvojila 8. mesto in se tako uvrstila v ekipo za Svetovno srednješolsko debatno tekmovanje, ki bo naslednje leto potekalo na Škotskem.
Po napornem tridevnem turnirju bodo vsi člani debatnega kluba v sredo lahko sodelovali na delavnici, ki jo bo za njih pripravila Clair Ryan, predsednica sveta, ki skrbi za organizacijo Svetovnih srednješolskih debatnih prvenstvev. V soboto pa bodo že tekmovali na naslednjem slovenskem debatnem turnirju v Litiji.
Vsem dijakinjam in dijakom, ki ste na turnirju na najboljši možni način zastopali našo šolo in našo državo, iskreno čestitamo.
Mentor debatnega kluba, Miha Gartner in vodstvo šole.
Pojdi na vsebino