Nagrajeni v Budimpešti

V četrtek, 15. 9. 2011, smo se dijaki, ki smo se na različnih  področjih v preteklem šolskem letu izkazali ali bili nagrajeni, odpravili na nagradni izlet. Ker pravijo »rana ura, zlata ura«, smo tudi mi odšli na pot že ob štirih zjutraj. Tokrat je bil naš cilj prestolnica Madžarske, Budimpešta.

[nggallery id=203]

Po več urah vožnje smo le prispeli. Sledila je krožna vožnja z avtobusom. Skozi zgodovino mesta in njene znamenitosti nas je že med samo vožnjo popeljala naša vodička Metka Kranjc. Verjetno marsikdo izmed nas ni vedel, da je ime Budimpešta nastalo iz dveh mest, in sicer iz Budim in Pešta. Še danes tako imenovana dela mesta ločuje reka Donava, preko katere so zgrajeni mogočni mostovi imenovani po pomembnih zgodovinskih osebah.

Povzpeli smo  se na grajski hrib Buda, od koder smo imeli čudovit pogled nad celotnim mestom. Ogledali smo si tudi Matjaževo cerkev, parlament, stari trg… maturantom pa bo verjetno najbolj ostal v spominu konj, ki naj bi prinašal srečo, še se dotakneš njegove moškosti.

Po ogledu znamenitosti so nam namenili veliko prostega časa, ki si ga je vsak po svoje popestril. Nekateri z okušanjem madžarskih specialitet, drugi z individualnim raziskovanjem mesta, tretji pa malo po svoje.

Na poti proti domu smo se ustavili še ob Blatnem jezeru. Tisti najpogumnejši so  se seveda v jezeru tudi ohladili, ostali pa smo na obali uživali v prečudovitem sončnem dnevu.

S petjem, igranjem na kitaro, pa tudi s spanjem, smo si krajšali pot domov.

Nekateri smo se na tak nagradni izlet odpravili zadnjič, zato vem, da smo ga želeli čim bolje izkoristiti. Nimajo na vsaki šoli nagrajeni dijaki takšnih privilegijev, kot jih imamo na naši gimnaziji, zato vam kot vsakoletna udeleženka izletov zagotavljam, da se splača potruditi in biti nagrajen!

Tadeja Amon, 4. B

jfdghjhthit45
Pojdi na vsebino