gimnazija

predšolska vzgoja

umetniška gimnazija - likovna smer

Največje popotovanje človeštva – spomini zapisani v moji DNK

Na GCC v okviru bioloških uric in cikla Koristnost nekoristnega v četrtek, 25. novembra 2021, ob 17. uri pripravljamo spletno predavanje dr. Marine Dermastia Turk z naslovom: Največje popotovanje človeštva – Spomini, zapisani v moji DNK. Predavanje bo potekalo v spletnem okolju ZOOM.

Prof. Marina Dermastia Turk je znanstvena svetnica na Nacionalnem inštitutu za biologijo in redna profesorica za rastlinsko biologijo in biologijo celice na Univerzi v Ljubljani ter na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana. Je tudi članica uredniškega odbora revije National Geographic v Sloveniji. Več kot 30 let svoje znanstvene kariere je posvetila preučevanju razvoja rastlin in njihovih molekulskih interakcij s patogeni. Sodelovala je pri projektu Genographic, ki ga je Društvo National Geographic Society izvajalo med leti 2005 in 2020. Začetna ideja projekta je bila napredna analiza DNK posameznikov iz različnih skupnosti staroselcev, katere rezultati bi pomagali odgovoriti na osnovno vprašanje, od kod prihajamo in kako smo v relativno kratkem času naselili naš planet. Leta 2016 se je začela druga faza projekta Geno 2.0, v kateri so raziskavo od ciljnih skupin staroselcev razširili na splošno populacijo. Z darovanjem lastne DNK so prostovoljci dobili priložnost, da odigrajo pomembno vlogo v zgodovinskem risanju zemljevida genetskega potovanja vseh nas. Pri tem je sodelovala tudi dr. Marina Dermastia Turk. 

Predavanje bo sprehod skozi genetsko dediščino človeštva in rezultate izjemnega projekta, s katerim so več let pripravljali in risali zemljevid genetskih poti človeštva. Za ogled predavanja je potrebna predhodna prijava najkasneje do 22. 11. 2021 na povezavi https://forms.gle/7mQXZUkd7oaT7Jxi9

Vsi prijavljeni boste dobili povabilo in povezavo do predavanja dan pred predavanjem.

Prispevka ni mogoče komentirati.

Skip to content