2012/2013

OKTET 9 PREŠERNOVAL S SLOVENCI V BiH

Kratka turneja Okteta 9 ob slovenskem kulturnem prazniku k slovenskim društvom v Sarajevu in Zenici

 

Oktet 9 sodi med prepoznavnejše slovenske a cappella zasedbe, združuje pa 9 nekdanjih dijakov Gimnazije Celje – Center in deluje v okviru društva alumnov te šole. Fantovska zasedba, ki jo vodi prof. Gregor Deleja, je bila ustanovljena leta 2006 in se lahko pohvali z izjemno bogato koncertno dejavnostjo ter številnimi mednarodnimi turnejami, ki so jih vodile v ZDA, Avstralijo, Veliko Britanijo, na Kanalske otoke in Malto, v Avstrijo, na Hrvaško in v BiH, kamor so se fantje podali tudi na svojo zadnjo koncertno pot ob slovenskem kulturnem prazniku in 8. in 9. februarja nastopili za slovenska društva in bosansko javnost v Sarajevu in Zenici.

 

Na dveh razprodanih koncertih so fantje v vlogi ambasadorjev slovenske kulture predstavili pretežno slovenski program, od ljudskih pa do popularne glasbe ter nekaj priredb bosanske in makedonske pop in etno glasbe. Sarajevski koncert si je v Centru za dijecu i omladino ogledal tudi veleposlanik Republike Slovenije v BiH, nj. eksc. Andrej Grasselli, koncert v Zenici pa je za arhiv posnela tudi nacionalna televizija BiH in tudi sicer sta koncerta požela dobro medijsko pozornost po celi federaciji ter tako na svojevrsten način poskrbela za promocijo slovenske kulture in ustvarjalnosti.

Do konca sezone Oktet 9 čakajo še številni koncerti po vsej državi, kratka poletna turneja na Hrvaško in jesenska na Madžarsko, v Srbijo in Romunijo, tradicionalno pa bodo v mesecu maju pripravili tudi pomladni koncert, ki bo 16. 5. v celjskem Mestnem kinu Metropol, ki so ga, v duhu časa, izbora zanimivega programa ter priredb, poimenovali kar »levo-desno-sredinski koncert za vse generacije«.

PRILOGA:

1) Fotografija s koncertne turneje (Oktet 9 z veleposlanikom RS nj. eksc. A. Grassellijem ter predstavniki slovenskega kulturnega društva Ivan Cankar iz Sarajeva)

2) Oktet 9 na Bijeli tabiji u Sarajevu

++

Dodatne informacije o turneji in zasedbi:

Gregor Deleja, prof., umetniški vodja zasedbe

T: 041 708 945

E: 

S: www.oktet9.com

Pojdi na vsebino