2012/2013

KROG ŽIVLJENJA

Najlepši utrinki iz mladinskih muzikalov v izvedbi učencev II. osnovne šole Celje in dijakov Gimnazije Celje – Center za uvod v sklepni del letošnjega šolskega leta

V tednu pred prvomajskimi počitnicami bosta II. osnovna šola Celje in Gimnazija Celje – Center javnosti predstavila edinstven glasbeno-gledališki projekt, ki je v minulih mesecih povezal več kot 100 učencev, dijakov in mentorjev. Krog življenja (Cirle of life), sklepni song znamenite risanke in muzikala Levji kralj, je naslov treh predstav, ki so jih ustvarjalci posvetili svetovnemu dnevu Zemlje, z zavedanjem, da je strpen dialog med generacijami in kulturami tisti, ki nas lahko popelje v boljši jutri. Osnovo za zanimivo medgeneracijsko snovanje so mladi našli v muzikalih iz Broadwaya in West Enda, kjer v glavnih vlogah nastopajo otroci in v zanimiv kolaž povezali songe iz uspešnic kot so Oliver, Sound of Music, Joseph and the technicolor amazing dream coat, Secret garden, Whistle down the wind in Lion King. Premiera projekta bo v torek, 23. 4., ob 19. uri v avli II. osnovne šole, ki je postala bogato prizorišče s tremi odri, ponovitve pa v sredo in četrtek, 24. in 25. 4., prav tako ob 19h na II. OŠ. Vstop za mlade je prost, za odrasle pa je vstopnina 2 evra.

Kot je povedal ravnatelj II. osnovne šole, prof. Igor Topole, šoli zelo intenzivno sodelujeta od lanskega praznovanja 100-letnice poslopja današnje Gimnazije Celje – Center, kjer do leta 1974 domovala tudi II. osnovna šola Celje. V jubilejnem letu so se med učitelji in mladimi stkale številne vezi in sprostile ustvarjalne energije, ki jih z veseljem negujejo tudi vnaprej z mnenjem, da je v sodelovanju tista prava pot, ki lahko uspešno nadgrajuje ustaljene učne načrte in mladim ponudi širok ustvarjalni poligon za uresničitev številnih zamisli in projektov.

Tudi niz predstav, ki bo uvedle zaključni del šolskega leta na obeh šolah, je primer izjemnega sodelovanja, saj so bili učenci in dijaki prisotni v vseh fazah snovanja, od priprave zamisli, scene, kostumov, poskusili pa se bodo tudi v glavnih in stranskih vlogah, kot pevci, igralci, inštrumentalisti, plesalci, odrski delavci in asistenti devetih mentorjev, ki so bdeli nad realizacijo projekta.

Krog življenja pripravljata obe šoli vse od novega leta. Zgodba predstave pa govori o otrocih, ki na igrišču najdejo kovček Doroteje iz pravljice oziroma muzikala Čarovnik iz Oza, v katerem se skrivajo literarne predloge različnih muzikalov, kjer glavne vloge pripadajo otrokom in mladim. Vsak list prinese novo zgodbo in nov utrinek iz enega izmed muzikalov.

Na II. osnovni šoli bo ta projekt tudi tradicionalno dopolnil niz prireditev, ki jih vsako leto ob koncu aprila, ko praznujemo tudi svetovni dan Zemlje, posvetijo temam kot so ekologija, človek in družba, zdravje … Za Gimnazijo Celje – Center pa je to kar drugi glasbeno-gledališki projekt v tem šolskem letu, saj šola pod okriljem projekta Comenius v sodelovanju z Avstrijo in Hrvaško pripravlja tudi predstavo Korenine večnosti na temo kulturnega izročila držav partneric, ki bo krstno uprizorjena v Puli 19. 4., v nedeljo, 21. 4., pa bo ob 16. uri v Slovenskem ljudskem gledališču Celje na programu tudi slovenska premiera.

PRILOGA: Fotografija z vaj (arhiv II. OŠ)

Dodatne informacije:

Igor Topole, ravnatelj II. osnovne šole Celje

T: 041 753 833

E: 

S: www.slander.si

 

Gregor Deleja, odnosi z javnostmi, Gimnazija Celje – Center

T: 041 708 945

E: 

S: www.gcc.si

Pojdi na vsebino