2012/2013

KORENINE VEČNOSTI POVEZALE MLADE TREH DRŽAV

Uspešni hrvaška in slovenska premiera novega glasbeno-gledališkega dela na temo kulturnega izročila Avstrije, Hrvaške in Slovenije

V Istrskem narodnem gledališču v Pulju in Slovenskem ljudskem gledališču Celje je 19. in 21. aprila več kot 100 mladih sodelujočih v projektu Multicultural Musical Theatre (MMT), ki ga financira Evropska komisija, program Comenius, navdušilo hrvaško in slovensko javnost z izvedbami novega glasbeno-gledališkega dela Roots of Eternity (Korenine večnosti, op .p.). Delo črpa navdih iz bogatega kulturnega izročila držav partneric – Hrvaške, Slovenije in Avstrije, njihove raznolike folklore in skupne zgodovine, zadnja ponovitev pa bo 25. maja v avstrijskem Bad Ischlu, kjer se bo tudi sklenil obsežen dvoletni projekt, ki je na pobudo celjske Hiše kulture povezal Deželno glasbeno šolo Bad Ischl, Glasbeno šolo Ivana Matetića Ronjgova Pulj in Gimnazijo Celje – Center.

Zgodba zanimivega dela, ki so jo spisali mladi udeleženci projekta, govori o treh narodih, ki jih po stoletjih skupnega življenja v neki daljni galaksiji, urok čarovnice Uršule prežene na tri planete in med njimi zaseje nerazumljivo sovraštvo. Tisoč let kasneje planete po naključju odkrije medgalaktična raziskovalka Gaia Autslohr, ki med prebivalci različnih planetov odkrije številne podobnosti, med drugim pa tudi legendo o strašnem uroku, ki ga, kot potomka praprebivalcev nekoč skupnega planeta tudi uspešno razreši in v slogi ter ljubezni ponovno poveze sprta ljudstva.

Uprizoritev futurističnega scenarija so mladi dopolnili s folkloro treh držav, ki je deloma prikazana avtentično, v glasbenih izvedbah in narodnih nošah, delno pa stilizirana v sodobno glasbeno govorico, zanimivo kostumografijo in dramske vložke, njeno osnovno sporočilo pa je nedvomno moč kulturnega dialoga, ki mora preseči nesmiselne spore in v složnem sobivanju graditi boljšo prihodnost Evrope in celega sveta. Častni pokrovitelj slovenske premiere je bil veleposlanik Republike Avstrije v Sloveniji, dr. Clemens Koja.

 

Skorajšnji zaključek projekta MMT pa ne pomeni, da se bo sodelovanje med partnerji zaključilo, saj že potekajo priprave na nove projekte. Za dijake Gimnazije Celje – Center pa je to le prvi od dveh glasbeno-gledaliških projektov, ki bodo zaznamovali konec letošnjega šolskega leta, saj bo že 23. 4. premiera muzikala Krog življenja, kjer bodo, v sodelovanju z II. osnovno šolo Celje, kar tri dni uprizarjali zanimivo predstavo v kateri so povezali najlepše muzikale, kjer v vlogah glavnih junakov nastopajo otroci in mladi.

PRILOGA: Fotografija s predstave; na fotografiji dijaki Gimnazije Celje – Center (arhiv GCC)

Dodatne informacije o projektu:

Gregor Deleja, vodja projekta

T: 041 708 945
E: 

S: www.mmtheatre.euwww.gcc.siwww.hisakulture.si

Pojdi na vsebino