2012/2013

AVSTRIJSKI FINALE KORENIN VEČNOSTI

Z odmevno predstavo mladih iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije se je minuli konec tedna v avstrijskem Bad Ischlu sklenil dvoletni Comenius projekt Multicultural Musical Theatre

 

V soboto, 25. 5., se je pred razprodano veliko dvorano Kongress&Theaterhausa Bad Ischl s predstavo Roots of eternity (Korenine večnosti, op. p.) sklenilo uspešno dvoletno sodelovanje Glasbene šole Ivana Matetića Ronjgova iz Pulja, Deželne glasbene šole Bad Ischl in Gimnazije Celje – Center. Več kot 100 mladih je v dobro uro trajajočem glasbeno-gledališkem spektaklu na inovativen način povezalo bogato kulturno izročilo in folkloro vseh treh držav in si za svoj nastop prislužilo stoječe ovacije. Predstavo so si ogledali tudi številni ugledni gostje, med njimi predstavniki deželne vlade Zgornje Avstrije, veleposlanika Hrvaške in Slovenije v Avstriji ter predstavniki avstrijskega zveznega ministrstva za kulturo, o projektu in predstavi pa je obsežno poročala tudi avstrijska nacionalna televizija ORF. Projekt je bil del evropskega programa Comenius, Vseživljenjsko učenje.

Projekt Multicultural Musical Theatre so vse tri sodelujoče šole pripravile z namenom, da med mladimi zbudijo zanimanje za odkrivanje kulturnih korenin in ljudskega izročila. V preteklih dveh letih so tako ekipe učencev, dijakov in mentorjev pripravljale futuristično glasbeno-gledališko predstavo v kateri so povezali omenjene elemente. Delo govori o daljni prihodnosti, ko medgalaktična raziskovalka Gaia Autslohr odkrije in ponovno združi tri sprte planete, ki jih povezujejo presenetljive podobnosti. Njihovo sovraštvo je del starega uroka čarovnice Uršule, ki zaradi zavisti, ki jo v njej zbudi sloga in prijateljstvo med ljudstvi, prebivalce razdeli na tri različne planete. Eden izmed poglavitnih ciljev projekta je bil tvoren medkulturni dialog in spodbujanje strpnosti ter timskega dela, rezultat pa izjemen dosežek mladih, ki so v produkcijskem delu predstave skupaj z mentorji postorili vse – od ideje, zasnove in realizacije scenarija, libreta, priredb ljudskih pesmi treh dežel, režije, koreografije in končne inscenacije.

Knežje mesto in Slovenijo sta v projektu zastopali Gimnazija Celje – Center in Hiša kulture Celje, ki nista sodelovali le v umetniškem delu, ampak sta skrbeli tudi za koordinacijo med partnerji, prevode v vse jezike, oblikovanje in pripravo vseh tiskovin, projektno spletno stran www.mmtheatre.eu ter video- in fotodokumentiranje vseh faz procesa.

Zaključek projekta MMT pa nikakor ne pomeni konca sodelovanja med partnerji, ki so na sklepnem sestanku v Bad Ischlu že zasnovali prihodnje produkcije, ki bodo vse tri šole, mesta in države povezovala tudi vnaprej.

 

Priloga:

1_Fotografija sodelujočih dijakov GCC v projektu MMT (arhiv GCC, foto: Katarina Tadina)

2_Fotografija vseh sodelujočih učencev in dijakov (arhiv GCC, foto: Katarina Tadina)

3_Fotografija vseh sodelujočih učencev, dijakov in mentorjev (arhiv GCC, foto: Katarina Tadina)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, prof.,

vodja projekta, odnosi z javnostmi

T: 041 708 945

E: 

S: www.gcc.siwww.mmtheatre.eu

Pojdi na vsebino