2012/2013

GOSTOVANJE ŠILE PRVIČ V KNEŽJEM MESTU

Tekmovanje šolske improvizacijske lige bo  13. 6. premierno potekalo v Celjskem mladinskem centru

Vedno bolj popularna oblika impro gledališč si je v preteklih letih pot uspešno utrla tudi v srednješolske klopi, kjer povezuje ustvarjalno mladino, ki si v svojem prostem času želi izkušenj na govornem in improvizacijskem področju ter gledališkem odru. V Sloveniji je ŠILA, šolska improvizacijska liga, svoj dom našla v ljubljanskem KUD France Prešeren, ki redno organizira tekme v tej disciplini, tokrat pa bo šila prvič gostovala v Celju, in sicer v četrtek, 13. 6., ob 19. uri v Celjskem mladinskem centru. Vstop na prireditev, ki jo bodo popestrili tudi glasbeniki Društva GCC in Gimnazije Celje – Center, organizatorjev tega pomembnega dogodka, je prost.

 

V tej gledališki disciplini gre za neformalno izobraževanje mladih, osnovano na temeljih improvizacije. Šila hodi po tanki brvi med otroško domišljijo in svetom odraslih, spodbuja ustvarjalnost mladih in njihovo aktivno participacijo. Šila v Sloveniji ji nastala po vzoru »starejše« Impro lige Gledališča Ane Monro in je lahko tekmovalne narave, kot bo to tudi v Celju. Dijaki morajo z gledališko improvizacijo na odru reševati posamezne igralske naloge, impro tekmo, kar je najbolj popularna uprizoritev improvizacijskega gledališča, kjer tekmujeta dve igralski skupini z najmanj pet člani. Jedro Šile so kratke, tri do štiriminutne igrice, t.i. impro discipline. Bistvo Šile in impro gledališča je, da ni vnaprej predpisanega scenarija. Teme, situacije, prostor, like, karakterje, itd. določa publika, ki aktivno sodeluje v celotnem procesu, zato zlasti Šila velikokrat služi kot »trening« na sprejemne izpite za AGRFT, drugi bistveni element pa je seveda kvalitetno preživljanje prostega časa.

V Celju na Gimnaziji Celje – Center deluje edina srednješolska impro ekipa v mestu, in sicer pod okriljem Društva GCC, ki povezuje nekdanje in sedanje dijake in učitelje šole. Mentor nadebudnih improligašev z GCCja je Vid Šumak, eden najaktivnejših članov slovenske impro lige. Na improtekmi pa se bo tako z gostitelji pomerila mešana ekipa dijakov iz Ljubljane. Dogodek bo spretno povezoval viden član impro lige na slovenskih tleh, zaokrožili pa ga bodo tudi nastopi mladih glasbenikov z Gimnazije Celje – Center.

Priloga: Fotografija članov ekipe ImproGCC (arhiv GCC, foto: Ana Pečnik)

Dodatne informacije:

Ana Pečnik, prof.,

mentorica ImproGCC

T: 040 396 558

E: 

S: www.gcc.si

Gregor Deleja, prof.,

odnosi z javnostmi

T: 041 708 945

E: 

Pojdi na vsebino