2012/2013

PREDSTAVILI ZBORNIK STOLETJE POSLOPJA GIMNAZIJE CELJE – CENTER

 

V Muzeju novejše zgodovine Celje na ogled tudi priložnostna razstava o zgodovini stavbe današnje Gimnazije Celje – Center (GCC), pogled na poslopje v štirih letnih časih skozi objektiv celjskega fotografa Matjaža Očka in izjemno zanimivi načrti druge faze prenove podstrešja šole.

 

Celje, 20. november – V sklopu praznovanj 100-letnice stavbe so danes predstavili zgodovinski zbornik Stoletje poslopja Gimnazije Celje – Center. Izjemno bogati pomnik zgodovine šolstva v Celju prinaša sprehod skozi desetletja družbenih in šolskih sprememb, ki jih nosijo zidovi secesijskega bisera. V Muzeju novejše zgodovine Celje je na ogled tudi priložnostna razstava o zgodovini, pogled na poslopje v letnih časih skozi objektiv celjskega fotografa Matjaža Očka in izjemni načrti druge faze prenove podstrešja šole. Praznovanje 100-letnice bo vrhunec doseglo s petkovo slavnostno akademijo v Narodnem domu, nad katero je častno pokroviteljstvo prevzel tudi predsednik države dr. Danilo Türk, ki ta dan prihaja v Celje.

 

Zbornik Stoletje poslopja Gimnazije Celje – Center je izjemen pomnik šolske in širše družbene preteklosti v knežjem mestu in širši regiji. Nastal je pod uredniškim očesom dolgoletne profesorice na gimnaziji Irene Benedičič in sodi v sklop praznovanj 100-letnice poslopja, ki je povezalo GCC in II. osnovno šolo Celje, ki je v stavbi delovala do leta 1974. V njem so združena poglavja: kronologija, gradnja poslopja, življenje v stavbi od 1912 do 1991, prispevek Zavoda za varstvo kulturne dediščine, prispevka ravnateljev GCC Igorja Majerleta in II. osnovne šole Celje Igorja Topoleta o obeh šolah v samostojni Sloveniji, poglavje o prenovi šolskega podstrešja in fotografije GCC v letnih časih. »Ponosni smo, da dajemo našemu mestu, zanamcem in širšemu slovenskemu prostoru knjigo, ki združuje izjemno zgodovino mnogih generacij, ki jih je družilo poslopje naše šole,« je ob današnji novinarski konferenci v Muzeju novejše zgodovine Celje povedal ravnatelj Gimnazije Celje – Center Igor Majerle.

 

V Muzeju novejše zgodovine Celje bodo nocoj odprli tudi priložnostno razstavo, ki skozi tri veje povezuje pestrost stoletne zgodovine stavbe. Na eni strani prinaša pogled na zgodovino Gimnazije Celje – Center. Celjski fotograf Matjaž Očko je podobo secesijske lepotice spremljal skozi fotografski objektiv in nastal je živo pisan pregled življenja stavbe v štirih letnih časih. Ob tem pa bodo predstavljeni še idejni projekti prenove podstrešja šole, kjer bi v prihodnosti lahko zaživele nove učne vsebine in ki so plod dela nekdanjega dijaka gimnazije Mihe Žganka, sicer študenta arhitekture na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

 

Sklepni vrhunec praznovanj ob 100-letnici stavbe Gimnazije Celje – Center bo petkova večerna slavnostna akademija v celjskem Narodnem domu. Na njej se bodo skozi glasbo, gib in izbrane besede sprehodili nekdanji in sedanji dijaki ter učenci GCC in II. OŠ. V kulturnem programu bodo oživeli zgodovino stavbe in jo povezali v preplet spominov, ki bodo ponovno oživili podobe preteklosti. Častni pokrovitelj slavnostne akademije je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

 

Današnja stavba Gimnazije Celje – Center je bila leta 1912 zgrajena po načrtih Richarda Klossa in velja za najmarkantnejšo secesijsko stavbo v Celju ter eno najlepši v tem delu Evrope. Sprva je bila v poslopju osnovna šola, v času I. in II. svetovne vojne celo vojaška bolnišnica.  Po II. svetovni vojni šola postane pedagoška akademija in pedagoška gimnazija. Nekaj časa je poslopje nudilo streho visokošolskemu pedagoškemu središču regije. Do leta 1974 je bil v njej sedež II. OŠ Celje.

 

Več informacij: Gregor Deleja, vodja aktivnosti NAŠIH STO,

t: 03 428 57 00, m: 041 708 945, e: , s: www.nasihsto.si, www.gcc.si, FB: DrustvoGCC

OBVESTILO ZA JAVNOST

 

Pojdi na vsebino