2012/2013

TRADICIONALNI MIKLAVŽEV KONCERT IN PODELITEV PREŠERNOVIH PRIZNANJ OB 100-LETNICI POSLOPJA GIMNAZIJE CELJE – CENTER

 

Slavja ob 100-letnici celjske secesijske lepotice bodo na II. osnovni šoli in Gimnaziji Celje – Center zaključili s podelitvijo dijaških Prešernovih priznanj in predprazničnim koncertom

 

Celje, 28. 11. 2012; Jubilejno leto 2012, ko na Gimnaziji Celje – Center (GCC) in II. osnovni šoli praznujejo 100-letnico impozantnega kotnega secesijskega poslopja v današnji Kosovelovi 1, se bo za obe šoli sklenilo v začetku meseca decembra. Po izidu zbornika o stavbi ter slavnostni akademiji, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, bodo na GCC v ponedeljek, 3. 12., na »ta veseli dan kulture« ob 11.40 uri v učilnici MA4 podelili dijaška Prešernova priznanja, v četrtek, 6. 12., pa bodo ob 19. uri skupaj z II. osnovno šolo v Narodnem domu Celje pripravili še tradicionalni Miklavžev koncert, kjer bodo nastopili: Mladinski pevski zbor II. OŠ, Dekliški pevski zbor GCC, FaVoZa, The Šlagers ter mladi recitatorji in moderatorji.

Posebnost letošnje podelitve dijaških Prešernovih priznanj, ki jo na GCC prirejajo v počastitev spomina na rojstvo velikana slovenske poezije dr. Franceta Prešerna, bo tudi posebna zahvala novinarjema Štajerskega vala in Novega tednika ter Radia Celje Darji Lojen in Branetu Stamejčiču, ki sta pred kratkim odšla v pokoj. Šolsko Prešernovo priznanje pa so se na GCC letos odločili podeliti tudi profesorju Gregorju Deleji in se mu tako zahvaliti za neizmerno požrtvovalno delo in trud pri širjenju kulture med mladimi na Gimnaziji Celje – Center ter za promocijo kulturnega dogajanja na šoli v širšem celjskem, slovenskem in mednarodnem prostoru. Sicer bodo priznanja, ki jih podeljujejo tistim dijakom, ki se trudijo za živahen kulturni utrip na šoli in zunaj nje, letos prejeli tretje- in četrtošolci: Timotej Jevšenak, Gea Gračner, Maruša Turnšek, Elena Plahuta, Ema Žurej, Gal Rančigaj, Matjaž Hribernik, Amadej Mravlak, Martin Podmenik, Eva Žgajner, Gašper Marinšek, David Bevc ter skupini The Šlagers in Z3RO in Z3RO. Prireditev bo povezana tudi s podelitvijo nagrade za najboljšo kratko zgodbo, kajti šolska knjižnica je tudi letos objavila natečaj na katerega se je odzvalo kar 25 mladih piscev.

Miklavžev koncert pa bo, kot že leta poprej, poskrbel za bleščeč kamenček v predprazničnem kulturnem mozaiku knežjega mesta. Decembrski koncerti GCC že vrsto let zapored uvajajo tovrstne prireditve v Celju in predstavljajo nepogrešljivo kulturno-družabno dopolnitev celjskega koncertnega življenja. Tudi letošnje leto bodo na programu glasbena dela, ki svoj navdih iščejo v pričakovanju Božiča in praznikov, zazvenela pa bodo v izvedbi vokalnih sestavov II. osnovne šole Celje in Gimnazije Celje – Center. Obe šoli odlikuje izjemno živahna glasbena dejavnost, II. osnovna šola pa je bila letošnje leto okitena tudi z nacionalnim nazivom »Kulturna šola«, med zbore z najdaljšo tradicijo v Celju pa sodi tudi Dekliški pevski zbor GCC, ki deluje že več kot štiri desetletja. Zanimiva posebnost šole pa je tudi ta, da ob dekletih v svojih sestavih prepevajo tudi fantje. Tokrat bo na koncertu sodelovala FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC, ki je eden redkih tovrstnih sestavov v širšem evropskem prostoru, na koncertih GCC pa je nepogrešljiva tudi instrumentalna zasedba The Šlagers.

PRILOGA: Fotografija z lanskega Miklavževega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, prof., organizacija in PR

T: 041 708 945; E: 

S: www.gcc.sihttps://nasihsto.gcc.si/

Pojdi na vsebino