2012/2013

PODELILI PREŠERNOVA PRIZNANJA IN NAGRADE LITERATOM OB “TA VESELEM DNEVU KULTURE”

Z družbeno kritično prireditvijo so na Gimnaziji Celje – Center (GCC) v ponedeljek, 3. 12., na Ta veseli dan kulture tradicionalno podelili nagrade za najkratko zgodbo in dijaška Prešernova priznanja, letos izjemoma tudi dolgoletnima novinarjema Darji Lojen in Branetu Stamejčiču ter profesorju Gregorju Deleji.

Celje, 3. 12. 2012

Že četrto leto zapored je »Ta veseli dan kulture« na GCC tudi priložnost, ko se s Prešernovimi priznanji zahvalijo dijakom, ki so s svojim delovanjem obogatili kulturno življenje šole. Letošnja prireditev z ostro družbeno kritično noto, ki so jo mladi podajali preko Kosovelove poezije, je bila posebna tudi v tem, da so dijaki priznanje podelili tudi izjemno dejavnima novinarjema Štajerskega vala in Novega tednika ter Radia Celje Darji Lojen in Branetu Stamejčiču, ki sta pred kratkim odšla v pokoj. Priznanje so podelili tudi profesorju Gregorju Deleji, vodji kulturno-produkcijske dejavnosti na šoli.

Ostra kritika, ki je vela iz besedil mladih, je bila uperjena zlasti proti aktualnim družbenim razmeram ter pozivu, da naj odrasli večkrat prisluhnejo generacijam, katerih prihodnost se postavlja na kocko. Mladi želijo biti aktivni tvorci družbe in nikakor ne pasivni gledalci z nestanovitnim pogledom na jutrišnji dan.

Ob tej priložnosti so podelili tudi nagrade za »najkratko zgodbo«. Gre za natečaj šolske knjižnice in spletnega časopisa spletko.gcc.si. Letos se je odzvalo 22 mladih literatov, ki so prispevali 25 zgodb. Strokovna žirija je nagradila drugošolko Ana – Marijo Pušnik in četrtošolca Mitjo Savineka, po mnenju dijakov pa je najboljšo zgodbo napisala tretješolka Tamara Ibrič.

Prejemniki Prešernovih priznanj pa so: Timotej Jevšenak, Gea Gračner, Maruša Turnšek, Elena Plahuta, Ema Žurej, Gal Rančigaj, Matjaž Hribernik, Amadej Mravlak, Martin Podmenik, Eva Žgajner, Gašper Marinšek, David Bevc ter skupini The Šlagers in Z3RO in Z3RO.

Jubilejno leto 2012, pa se na kulturnem področju na Gimnaziji Celje – Center (GCC) in II. osnovni šoli Celje, ki skupaj praznujeta 100-letnico impozantnega kotnega secesijskega poslopja v današnji Kosovelovi 1, zaključuje v četrtek, 6. 12., ko bodo ob 19. uri v Narodnem domu Celje pripravili še tradicionalni Miklavžev koncert, kjer bodo nastopili: Mladinski pevski zbor II. OŠ, Dekliški pevski zbor GCC, FaVoZa, The Šlagers ter mladi recitatorji in moderatorji.

Koncert bo, kot že leta poprej, poskrbel za bleščeč kamenček v predprazničnem kulturnem mozaiku knežjega mesta. Decembrski koncerti GCC že vrsto let zapored uvajajo tovrstne prireditve v Celju in predstavljajo nepogrešljivo kulturno-družabno dopolnitev celjskega koncertnega življenja. Tudi letošnje leto bodo na programu glasbena dela, ki svoj navdih iščejo v pričakovanju Božiča in praznikov, zazvenela pa bodo v izvedbi vokalnih sestavov II. osnovne šole Celje in Gimnazije Celje – Center. Obe šoli odlikuje izjemno živahna glasbena dejavnost, II. osnovna šola pa je bila letošnje leto okitena tudi z nacionalnim nazivom »Kulturna šola«, med zbore z najdaljšo tradicijo v Celju pa sodi tudi Dekliški pevski zbor GCC, ki deluje že več kot štiri desetletja. Zanimiva posebnost šole pa je tudi ta, da ob dekletih v svojih sestavih prepevajo tudi fantje. Tokrat bo na koncertu sodelovala FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC, ki je eden redkih tovrstnih sestavov v širšem evropskem prostoru, na koncertih GCC pa je nepogrešljiva tudi instrumentalna zasedba The Šlagers.

PRILOGA: Fotografija prejemnikov Prešernovih priznanj na GCC (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, prof., organizacija in PR

T: 041 708 945; E: 

S: www.gcc.sihttps://nasihsto.gcc.si/

Pojdi na vsebino